علم امام زمان به زمان ظهورشان


 
1 ـ آيا اکنون حضرت مهدي(عليه السلام) به زمان ظهورشان علم دارند؟ يعني آيا از آغاز غيبت، حضرت مي دانستند چه زماني ظهور خواهند فرمود؟

اين موضوع بين دانشمندان اسلامي مورد اختلاف است برخي مي گويند: حضرت به زمان ظهورشان علم ندارد و به نظر برخي ديگر با توجه به اين که امام زمان(عليه السلام) داراي علوم غيبي هستند و از آنچه واقع شده و مي شود و خواهد شد خبر دارند، پس مي توان گفت که هم اکنون بلکه از آغاز غيبت، حضرت زمان ظهورشان را مي دانند.

2 ـ چگونه امام زمان (عليه السلام) از زمان ظهورشان مطلع مي شوند؟

بنابر آنچه در روايات آمده است، مي توان گفت: حضرت از سه راه به زمان ظهورشان علم پيدا مي کنند:

الف ـ از طريق الهام: از براهين و رواياتي که در ابواب امامت وارد شده است، استفاده مي شود که امامان معصوم(عليهم السلام) با عالم غيب ارتباط دارند و هنگام ضرورت، حقايقي را دريافت مي کنند. در روايات آمده است: «امامان معصوم(عليهم السلام)صداي فرشته را مي شنوند، امّا خودش را مشاهده نمي کنند.» اثبات الهداة، ج 6، ص 437.بنابراين ممکن است خداوند متعال زمان ظهور را از طريق الهام به امام زمان(عليه السلام) بفهماند. از امام صادق(عليه السلام) نقل شده است که مي فرمايند: «امامي از ما غايب مي شود، پس چون خداوند اراده کند که او را آشکار و ظاهر گرداند اثري در دل وي پديد مي آيد، سپس به اين گونه به امر پروردگار ظاهر مي گردد.» اثبات الهداة، ج 6، ص 364 ـ مهدي موعود، ترجمه و نگارش علي دواني، ص 262.

ب ـ از راه علائم و قرائن: ممکن است گفته شود: پيغمبر اکرم(صلي الله عليه وآله وسلم) زمان ظهور را توسط ائمه ي اطهار(عليهم السلام) به حضرت مهدي(عليه السلام) خبر داده است و اين از راه علائم و قرايني است که پيغمبر معين کرده اند. در روايت است که پيغمبر(صلي الله عليه وآله وسلم)فرمودند: «وقتي زمان ظهور مهدي فرا رسيد خداوند شمشير و پرچم آن جناب را به صدا درمي آورد، مي گويند: اي دوست خدا! به پا خيز و دشمنان خدا را به قتل رسان.» بحار الانوار، ج 52، ص 311.

ج ـ از راه دستور العمل معين شده براي امامان: در روايات آمده برنامه و دستور العمل تمام امامان بصورت مهره شده از جانب خداوند بر پيغمبر نازل شد و پيامبر آن را به حضرت امير المؤمنين(عليه السلام) تحويل داد. حضرت علي(عليه السلام) در موقع خلافت صحيفه ي خويش را گشود و بر طبق آن عمل نمود و بعداً آن را به امام حسن(عليه السلام) تحويل داد و به همين کيفيت، نوبت هر امامي که مي رسيد، مهرنامه ي خويش را مي گشود و بر طبق آن عمل مي نمود، اکنون هم دستور العمل امام زمان(عليه السلام) در دستش موجود است اصول کافي، ج 1، ص 279.