دعاي ندبه روزنه اي به آفتاب


تهيه و تدوين کتاب و رساله هايي در حجم کمتر و با قلمي روان ساده به گونه اي که مورد استفاده اقشار جوان و نوجوان و همينطور کساني که از توان علمي بسيار بالايي برخوردار نيستند قرار گيرد همواره مورد توجه علماي آگاه و محققان دلسوز بوده است لذا در اين زمينه آثار نسبتا خوبي هم در برهه هاي مخلتف چاپ و منتشر شده است دفتر حاضر هم يکي از اين موارد است مؤلف در طي هفتاد و دو صفحه مطالبي را در زمينه معارف امام زمان عليه السلام با زبابي بسيار ساده و روان در ضمن نه قسمت بشرح ذيل ارائه نموده است.



- 1چگونگي ولادت در اين بحث با اشاره به وقايع تولد درباره شکل و شمايل آن حضرت مطلب مختصري آمده است.



- 2سيره عملي امام عليه السلام : در اين قسمت حکايت هاي کوتاهي از جريان چندين ديدار با امام زمان عليه السلام آورده شده است و در ضمن هر يک از آنها به روش هاي برخورد و عملکرد پر از مهر و محبت آن حضرت به شيعيان اشاره شده است.



- 3وظايف ما در زمان غيبت امام عليه السلام : ندبه و استغاثه به او - انتظار فرج محبت خود را نسبت به حضرت اظهار نمودن - معرفت و شناخت آن حضرت از جمله وظايفي است که در اين بخش به آنها پرداخته مي شود.



- 4چهار نايب خاص امام عليه السلام : معرفي نواب خاص دوره غيبت صغري و معرفي نواب عام و ارائه روايات مربوط به آن مبحثي است که در اين قسمت به چشم مي خورد.



- 5کلمات حکمت آميز: در اين بخش حدود نه عدد از سخنان حضرت امام زمان عليه السلام بهمراه ترجمه آنها آورده شده است.



- 6گفتار معصومين عليهم السلام درباره امام مهدي عليه السلام : در زمينه معارف امام زمان عليه السلام از تمامي معصومين عليه السلام روايات مختصر و مبسوط زيادي نقل شده است که در اين قسمت چند روايت مختصر از بعضي از معصومين عليه السلام به عنوان نمونه ارائه شده است.



- 7علائم ظهور حضرت: در اين بخش به ذکر عنوان حدود پنجاه و نه علامت اکتفا شده است.



- 8حوادث و وقايع قيام امام عليه السلام : به بعضي از وقايع ظهور نظير خصوصيات ياران و محل قيام و تعداد ياران و محدوده حکومت و ... در اين بخش اشاره شده است.



- 9زندگي در عصر امام مهدي عليه السلام : به ويژگيهاي دوره حکومت امام زمان عليه السلام در زمينه هاي مختلف نظير کشاورزي امنيت عمومي - وضع شيعيان و ... در اين قسمت بنحو اختصار اشاره مي شود.





رجعت يا دولت کريمه خاندان وحي

نويسنده: محمد خادمي شيرازي

ناشر: مؤلف با همکاري مؤسسه الغدير

تاريخ چاپ: ربيع الاول سال 1411قمري

تيراژ: 5000جلد



درباره حکومت جهاني حضرت مهدي عليه السلام موضوعات زيادي مطرح است که از جمله آنها مسأله رجعت است و در زمينه اصل رجعت از جهات مختلفي مي توان بحث کرد در اثر حاضر مؤلف در ضمن دويست و بيست و دو صفحه به بعضي از ابعاد اين موضوع مي پردازد که بنحو اختصار به آن اشاره مي گردد در مقدمه اصل اعتقاد به رجعت در آيات و روايات مورد بررسي قرار مي گيرد و به معرفي تعدادي از کتابها و مؤلفين که در اين زمينه کاري هايي را ارائه کرده اند پرداخته مي شود.



آن گاه در بخش بعدي تحت عنوان رجعت چيست و فرمان رجعت بحثي در تبيين اين مفهوم و چگونگي وقوع آن ارائه مي شود.



رجعت از ديدگاه قرآن عنوان مبحث بعدي است که حدود هفتاد آيه مربوط به مسأله رجعت در اين بخش بهمراه ترجمه و توضيح آورده شده و در مورد هر آيه رواياتي از معصومين عليهم السلام به عنوان تفسير و تبيين ذکر شده است تا براي خواننده معلوم گردد که در آيات قرآني در مورد مسأله رجعت مباحث بسيار عميق و روشني وجود دارد.



در ادامه تحت عنوان "رجعت در ميان گذشتگان" تعدادي ديگر از آيات که در ضمن آنها به رجعت هاي واقع شده در طول تاريخ اشاره گشته است آورده شده است دراين قسمت در کل ده آيه به چشم مي خورد.



رجعت در امت اسلامي عنوان بخش ديگري از کتاب حاضر است که در آن به مصاديق واقع شده از رجعت در عهد امامان وامت اسلامي اشاره مي گردد.



رجعت از ديدگاه روايات: در اين قسمت ضمن آوردن يک حديث به منابع و مآخذ احاديث مربوط به رجعت اشاره مي شود.



تواتر احاديث رجعت و اجماع علما در مسأله رجعت و رجعت در ادعيه و زيارات مباحث ديگري هستند که هر يک بنحو اختصار در ادامه مورد اشاره واقع شده اند. در بخش بعدي تحت عنوان چه کساني در رجعت بر مي گردند ضمن اشاره به چگونگي رجعت از انبياء و ائمه عليهم السلام و اصحاب تعدادي را که در جريان رجعت بر مي گردند بر مي شمارد که از جمله آنهاست حضرت اسماعيل عليه السلام ، حضرت عيسي عليه السلام و حضرت خضر عليه السلام و حضرت پيامبر صلي الله عليه و آله و اميرمؤمنان عليه السلام و امام حسين عليه السلام و ... در پايان هم ضمن پاسخ به چند شبهه در زمينه رجعت بخشي تحت عنوان کتابنامه رجعت که حدود هفتاد و چهار کتاب در آن معرفي مي شود به چشم مي خورد.



مهدي عليه السلام و مسأله رجعت

نويسنده: آيت اللَّه سيد ابو الحسن مولانا

ناشر: انتشارات نور ولايت

تعداد: 2000نسخه

تاريخ چاپ: اول سال 75



در اثر حاضر که مشتمل بر سه بخش و صدو سي و نه صفحه است درباره سه موضوع اساسي در زمينه معارف امام زمان عليه السلام به بحث پرداخته مي شود.



بخش اول: مهدي عليه السلام و مسأله رجعت: در اين بخش که نام اثر از آن أخذ شده است نخست درباره مفهوم رجعت بحثي ارائه مي گردد آن گاه با ذکر اقوال علماي بزرگي چون شيخ مفيد و علامه مجلسي و شيخ صدوق و سيد مرتضي و شيخ طوسي رحمه الله درباره ابعاد مختلف مسأله رجعت به اموري چون وقت رجعت و کساني که در رجعت به دنيا باز مي گردند و ... مطالبي ارائه مي شود و سپس در زمينه ديدگاه قرآن - سنت و عقل و اجماع درباره رجعت و شبهات مربوط به رجعت بهمراه پاسخ آن و ... مباحثي ذکر مي گردد.



بخش دوم: الملاحم و الفتن: در اين قسمت که به صورت يک مقاله مستقل ارائه شده است حدود پنجاه روايت در باب علائم آخر الزمان از ماخذ و منابع معتبر اسلامي آورده شده است مؤلف با قلمي شيوا پس از ذکر هر روايت ترجمه آن را نيز ارائه مي نمايد.



بخش سوم: انتظار فرج در شرح حديث افضل اعمال امتي انتظار الفرج: همانطور که از عنوان اين قسمت بر مي آيد مؤلف پس از نقل اصل روايت از جلد پنجاه و پنج بحار الانوار علامه مجلسي به طور مختصر در زمينه مفهوم انتظار و وظايف مردم در اين دوره مطالبي را ذکر مي نمايد و در ضمن اين بحث به مفهوم صحيح مولي با توجه به متون روائي اشاره مي نمايند و به برداشت نادرست و منفي از انتظار فرج که توسط بعضي از دشمنان آگاه و دوستان جاهل دامن زده مي شود پاسخ مي دهند.







غيبت امام عصرعليه السلام

نويسنده: محمد خادمي شيرازي

ناشر: مؤسسه انتشارات رسالت

تعداد: 3000نسخه

تاريخ چاپ: اول سال 77



يکي از موضوعات مهم در زمينه معارف امام زمان عليه السلام مسأله غيبت است که سال ها پيش از تولد آن حضرت بإ؛چچّّ تعابير مختلف توسط پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و ائمه اطهارعليهم السلام درباره خصوصيات و ويژگيهاي آن مطالبي بيان شده است که در همان زمان بر اساس همين نظرات کتابهاي بسيار ارزشمندي بوسيله علماي متعهد به نگارش در آمده است در يک کلام مي توان گفت هيچ کتابي درباره معارف امام زمان عليه السلام نوشته نشده است مگر اينکه در قسمتي از آن به مسأله غيبت و خصوصيات آن ولو به نحو اجمالي اشاره شده است مؤلف در اين کتاب که مشتمل بر دويست صفحه است در ضمن دو بخش به شرح ذيل ابعاد مختلف مسأله غيبت را مورد تحقيق قرار داده اند:



بخش اول: غيبت و جانشيني: در اين بخش که خود مشتمل بر دو قسمت است نخست در زمينه غيبت و چگونگي آن مباحثي نظير: امکان غيبت، وقوع غيبت و آثار آن بهمراه راه هاي بهره برداري از امام غائب و ولايت تشريعي در غيبت کبري ارائه شده است.



سپس تحت عنوان غيبت صغري و نواب چهار گانه: ضمن تبيين شروع غيبت صغري و معرفي نواب خاص آن حضرت در دوره غيبت صغري پرداخته مي شود آنگاه در زمينه امکان و يا عدم امکان تشرف به محضر مبارک امام عليه السلام مبحثي ارائه مي گردد.



بخش دوم: مسأله غيبت از ديدگاه آيات و روايات: همانطور که از عنوان اين بخش بر مي آيد مطالب اين قسمت هم در دوفصل يعني مسأله غيبت در قرآن - مسأله غيبت در روايات تنظيم شده است در فصل اول ضمن اشاره به بعضي از آيات مربوط به غيبت با استفاده از مطالب تفاسير مختلف به تشريح مضمون آيه و چگونگي دلالت آن به مسأله غيبت مي پردازد.



آنگاه در فصل دوم مجموعه اي از روايات منقول از حضرات معصومين عليه السلام در زمينه غيبت و حکومت جهاني حضرت مهدي عليه السلام را بهمراه ترجمه آنها ارائه مي نمايد و در پايان هم منابع و مآخذ مطالب کتاب حاضر جهت استفاده بيشتر علاقمندان معرفي مي گردد.







نور مهدي

نويسنده: جمعي از نويسندگان

تاريخ چاپ: چاپ دوم شعبان سال 1401



ستاد برگزاري جشن هاي ميلاد حضرت بقية اللَّه عليه السلام اين مجموعه را با هدف تبيين ابعاد مختلف معارف حضرت بقية اللَّه عليه السلام به مناسبت نيمه شعبان سال ( 1402ه' .ق) منتشر ساخته است اين اثر مشتمل سيصد و چهار صفحه و چهارده گفتار به شرح زير است:



گفتار اول: سخني پيرامون حضرت مهدي عليه السلام به قلم آية اللَّه شهيد سيد محمد باقر صدر، در اين مقاله در زمينه طول عمر امام زمان عليه السلام مباحث مختصر در عين حال مفيدي ارائه شده است عناوين بخشهاي مختلف اين مقاله عبارتند از: معجزه و طول عمر - نقش طول عمر مهدي عليه السلام در ايجاد دگرگوني جهان - رهبري در چهره کودکي - مهدي عليه السلام حقيقتي است؟ يا مجرد پندار - مهدي عليه السلام و رمز غيبت، امکان دگر گوني تاريخ بدست يک انسان و چگونگي آن دگرگوني و ...



گفتار دوم: قيام مهدي عليه السلام از ديدگاه فلسفه تاريخ به قلم استاد شهيد مرتضي مطهري: در اين گفتار ضمن تبيين دو نوع بنيش درباره تکامل تاريخ و دو تلقي در باره انسان و همينطور بيان نظر قرآن درباره تاريخ مسأله انتظار و اقسام آن مورد تحقيق و بررسي قرار مي گيرد.



گفتار سوم: امام زمان عليه السلام در اعتقاد شيعه به قلم علي دواني: در اين مقاله ضمن تبيين جايگاه و نقش امام در جامعه به معرفي ائمه عليه السلام و به خصوص امام دوازدهم با توجه به مآخذ و منابع روائي پرداخته مي شود آن گاه در زمينه طول عمر امام زمان عليه السلام و حکومت جهاني آن حضرت مطالبي ارائه مي گردد.



گفتار چهارم: مساله غيبت به قلم ابراهيم اميني: در اين نوشته نخست سير تاريخي مباحث مربوط به غيبت امام زمان عليه السلام مورد اشاره قرار مي گيرد سپس کتاب هاي غيبت در قبل از تولد امام زمان عليه السلام معرفي مي گردد آنگاه مسائل مربوط به غيبت در بعد از شهادت امام عسگري عليه السلام بررسي مي شود و کتاب هاي غيبت بعد از امام عسگري عليه السلام معرفي مي گردد و در ادامه به نظر چند تن از انديشمندان مسلمان نظير شيخ مفيد و شيخ طوسي و سيد مرتضي در زمينه غيبت اشاره مي شود و ...



گفتار پنجم: بقاء مکتب در پرتو وجود رهبر به قلم استاد جعفر سبحاني: تبيين نقش رهبر در بقاء کتب از ديدگاه محاسبات اجتماعي و منابع اسلامي نظير قرآن در روايت محور اصلي اين نوشته است.



گفتار ششم: انتظار بزرگ به قلم مهدي پيشوايي: در اين نوشته سعي شده است تا بر اين پرسش که سرانجام جامعه بشري چه خواهد شد؟ آيا روند امور به نابودي بشر منتهي خواهد شد يا در نهايت صلح و صفا بر جهان حاکم مي شود؟ پاسخي ارائه شود اين پاسخ با توجه به آيات قرآن تهيه شده است آنگاه که معلوم شد که از ديدگاه قرآن سرنوشت نهايي جهان حاکميت عدل و داد و امنيت و صلح است در ادامه درباره زمان و زمينه هاي تحقق اين وعده الهي مباحثي آورده مي شود.



گفتار هفتم: نظام امامت و رهبري به قلم آية اللَّه لطف اللَّه صافي گلپايگاني: در اين نوشته هم پس از تبيين امام و اصل امامت و پرسشهايي چون: - 1چرا کاوش براي شناخت واجب است - 2نظام امامت با توحيد خداوند متعال چه رابطه اي دارد؟ - 3چه نيازي به رهبري و نظام امامت و ولايت است؟ - 4اصولا نظام امامت چگونه نظامي است؟ - 5آيا امام انسان مافوق است يا مافوق انسان؟ - 6آيا پيامبر صلي الله عليه و آله کسي را به مقام ولايت و رهبري جامعه و امامت و خلافت معرفي کردند يا نه؟ در صورت مثبت بودند جواب آنها چه کساني و چند نفرند؟ - 7آيا امام مهدي عليه السلام از جمله اين افراد است؟ و ادله وجود و امامت آن حضرت کدام است؟



گفتار هشتم: مهدي عليه السلام پناهگاه شکست ناپذير به قلم حسن سعيد: در اين مبحث در زمينه علت توجه اغلب مردم جهان به مسئله مهدويت و ويژگيهاي حکومت امام زمان عليه السلام مطالبي ارائه شده است.



گفتار نهم: مهدي موعودعليه السلام نياز مبرم ستم ديدگان به قلم سيد مصطفي موسوي خلخالي: اين مقاله مشتمل بر سه بخش است: - 1توجيه حسي لزوم مهدويت به عنوان آخرين نياز مبرم ستم ديدگان - 2اثبات مهدويت بطور اختصار با استناد به احاديث و اخبار موجود در کتب اهل سنت - 3مشخصات مهدي موعودعليه السلام بطور فشرده از آيات کريمه قرآن مجيد.





گفتار دهم: نقش امام زمان عليه السلام در جهان هستي به قلم علي اکبر مهدي پور: اين مقاله به بررسي فوائد امام زمان عليه السلام در دوره غيبت و نقش وجود امام در عالم هستي مي پردازد.



گفتار يازدهم: از وضع موجود تا امامت موعود به قلم صادق طباطبائي: در اين نوشته درباره راهکارهاي فراهم سازي زمينه فرهنگي و اخلاقي تشکيل حکومت جهاني و موانع آن مطالبي به نحو اختصار ارائه شده است.



گفتار دوازدهم: گامي به سوي روشني ها به قلم يک بانو: در اين گفتار ارائه تصويري از شرائط کنوني جهان و جوامع انساني به بررسي ويژگيهاي مسئله غيبت و فوائد امام عليه السلام در دوره غيبت و وظائف مردم و ... پرداخته مي شود.



گفتار سيزدهم: گوشه اي از اسرار غيبت به قلم علي اکبر حسيني: همانگونه که از عنوان مطلب حاضر بر مي آيد در اين نوشته به مواردي از علل غيبت نظير: تحصيل آمادگي و امتحان و ... اشاره مي شود.



گفتار چهاردهم: آسايش و سعادت ملتها به قلم سيد محمد مهدي موسوي خلخالي: ضمن بررسي زمينه هاي سعادت جوامع بشري و توصيف نابسامانيهاي موجود به اين حقيقت اشاره مي شود که آسايش ملل بستگي به تشکيل حکومت واحد جهاني و قانون واحد و حاکم واحد دارد آن گاه اشاره شده است که امکان تحقق چنين نظامي تنها در سايه حکومت امام زمان عليه السلام با شرائط خاصي که دارد قابل تحقق خواهد بود و ...



در ضمن صفحات پاياني اثر حاضر به پاورقي هاي اين چهارده گفتار که با هدف روشنگري بيشتر به نگارش در آمده است اختصاص دارد.







در انتظار خورشيد

نويسنده: عبد الرحمن انصاري

ناشر: مؤسسه انتشاراتي زمينه سازان ظهور امام عصر عليه السلام

تيراژ: 3000نسخه

تاريخ و نوبت چاپ: دي ماه 1375چاپ سوم



در اين اثر که مشتمل بر سيصد و شصت و هشت صفحه است مطالبي در زمينه معارف امام زمان عليه السلام در طي چهار بخش به شرح ذيل ارائه شده است.



کليات: در اين بخش در ضمن پنج فصل مباحثي به شرح ذيل به چشم مي خورد



- فصل اول: زمينه سازان امامت حضرت مهدي عليه السلام : از اين فصل شرح ازدواج امام عسگري و وقايع ولادت امام زمان عليه السلام بهمراه توضيحي در مورد چگونگي شهادت امام عسگري عليه السلام و آغاز امامت حضرت مهدي عليه السلام آورده شده است.



- فصل دوم: ويژگيهاي حضرت مهدي عليه السلام : توصيف سيماي امام زمان عليه السلام و شرح اوصاف خصوصيات آن حضرت با توجه به مطالب کتابهاي شيعه واهل تسنن در اين فصل آمده است.



فصل سوم: غيبت حضرت مهدي عليه السلام : مسأله غيبت و شرح حال نواب اربعه و اقسام غيبت و سبب آن بهمراه راز طول عمر امام زمان عليه السلام در اين فصل مورد بررسي قرار گرفته است.



- فصل چهارم: علائم ظهور در اين قسمت به سه علامت عمده يعني فراگير شدن ظلم و فساد و خروج سفياني و ظهور دجال اشاره مي شود.



- فصل پنجم: انتظار فرج دراين فصل مطالبي در زمينه نقش انتظار فرج در سازندگي انسان و جامعه و وظايف شيعيان درعصر غيبت و جهان پس از ظهور حضرت مهدي عليه السلام به چشم مي خورد.



بخش دوم: حکايات: در اين بخش چهل حکايت در مورد تشرف افراد مختلف به خدمت امام زمان عليه السلام که حدود سي تا از اين حکايات مربوط به آقايان است آورده شده است.



بخش سوم: روايات: در اين قسمت چهل روايت در زمينه موضوعات مختلف مربوط به امام زمان عليه السلام بهمراه ترجمه آنها ارائه شده است.



بخش ضمائم: اين بخش از دو قسمت تشکيل شده است:



قسمت اول: مشتمل بر بخشي از ادعيه و زيارات مربوط به امام زمان عليه السلام نظير: زيارت امام زمان ودعاي خود سازي و فرج و عريضه و ...



قسمت دوم: مشتمل بر مجموعه اي از اشعار در زمينه امام زمان عليه السلام است که توسط شاعران مختلف سروده شده است.







مهدي منتظر عليه السلام در نهج البلاغه

نويسنده: مهدي فقيه ايماني

ناشر: انتشارات حسينيه عماد زاده

تيراژ: 5000نسخه

تاريخ و نوبت چاپ: دوم 1375



همانگونه که از عنوان اثر حاضر بر مي آيد مؤلف در ضمن مجموعه مطالب آن تلاش مي نمايد تا مباحث و مطالب مربوط به امام زمان عليه السلام را در کتاب شريف نهج البلاغه مورد شناسايي قرار دهد و آن گاه با اسلوب خاصي ضمن ترجمه متن اصل نکات موجود در هر يک از آنها به صورت مشخص تبيين مي نمايد و در مواردي هم به مآخذ و منابع ديگري که اين تعبير در آنجا ذکر شده است اشاره مي کنند.



منتهي قبل از وارد شدن در مطالب نهج البلاغه چند مطلب اساسي را متذکر مي شوند: نخست در زمينه لزوم معرفت امام و جايگاه آن در معارف اسلامي و بررسي اسناد حديث "من مات و لم يعرف امام زمانه مات ميتة جاهلية" مبحثي را ارائه مي نمايند و نتيجه مي گيرند که اين حديث بين شيعه و سني در حد تواتر و بلکه بالاتر از آن مطرح است لذا توجه به اصل امامت يکي از امور لازم براي تمام مسلمانان است آن گاه تحت عنوان "مهدويت در اسلام" ديدگاه شيعه را در مورد امام زمان عليه السلام مورد اشاره قرار مي دهند و ضمن اشاره به آيه اي از قرآن نتيجه مي گيرند که مسأله مهدويت و تشکيل حکومت عدل جهاني ريشه قرآني دارد صرفا يک نظر خاص گروهي نيست و در ادامه تحت عنوان "شناخت کوتاه از حضرت مهدي عليه السلام " بنحو اختصار در زمينه نسب و حسب و خصوصيات و صفات و وقايع زندگي و نواب و علائم و وقت و مکان ظهور و ياران و روش حکومتي و چگونگي پيروزي بر دشمنان و مدت زمامداري و برکات دوره حکومت آن حضرت مطالبي را مي آورند و در پايان اين بخش بخاطر پاسخ به شبهه بعضي از افراد که در زمينه ولادت آن حضرت دارند مطلبي را ارائه مي نمايند و در ضمن آن بر اسامي بيش از صد نفر از علماي اهل سنت که در نيمه دوم قرن سوم هجري به مسأله ولادت آن حضرت اعتراف کرده اند اشاره مي کنند. لازم به تذکر است که علاوه بر ذکر اسامي اين افراد به آثار و مآخذ و منبع سخن آنها هم اشاره مي نمايد.



سپس ضمن اشاره به جايگاه نهج البلاغه در متون روائي و مسأله امامت و رهبري اين اثر گرانقدر را مورد بررسي قرار مي دهند و فهرستي از مطالب مربوط به مسأله امامت را که در نهج البلاغه آمده است ارائه مي نمايند و در پايان تحت عنوان پيشگوئي هاي امام امير المؤمنين عليه السلام درباره حضرت مهدي عليه السلام به شرح و تفصيل يازده مورد از مطالب و سخنان علي عليه السلام در زمينه بخشهاي مختلف معارف امام زمان عليه السلام ايراد شده است مي پردازد و صفحات آخر کتاب هم به معرفي مأخذ مطالب کتاب و فهرست مطالب کتاب و معرفي آثار مؤلف اختصاص دارد.







مهدي قائم آل محمد عليه السلام

نويسنده: حسين شجاعيان

ناشر: انتشارات اهلبيت (عليهم السلام) قم



از آنجا که کشش و توان علمي و علاقه افراد به مطالعه متفاوت است لذا مؤلفان و علاقمندان به ترويج معارف اهلبيت عليها السلام با توجه به ويژگيهاي روحي و علمي اقشار مختلف جامعه به تدوين و تهيه آثاري در حجم و سطح هاي گوناگون دست زده اند. در اين راستا گروهي از مؤلفان متوجه شده اند که اغلب مردم حوصله مطالعه کتاب هاي مبسوط و مشروح را ندارند لذا براي چنين افرادي جزوه و کتابچه هاي مختصر و کم حجمي که مشتمل بر نکات مهم مباحث و مطالب لازم ديني و علمي و فرهنگي هستند بايد تهيه و ارائه شود در اين راستا مؤلف کتاب حاضر را در ضمن صد و هيجده صفحه مطالبي را در زمينه زندگي و سيره و قيام حضرت مهدي عليه السلام در قطع جيبي چاپ و منتشر ساخته است که عليرغم کمي حجم مشتمل بر چهارده فصل به شرح ذيل مي باشد:



- 1تشکيل حکومت جهاني.

- 2بشارت ظهور امام در قرآن.

- 3نمونه اي از پيشگوئي هاي معصومين عليها السلام درباره امام زمان عليه السلام

- 4زندگاني امام حسن عسگري عليه السلام .

- 5شرح زندگي نرجس خاتون.

- 6اوصاف حضرت مهدي عليه السلام .

- 7کيفيت تولد امام زمان عليه السلام .

- 8غيبت صغري.

- 9علت و فايده غيبت امام.

- 10معني انتظار چيست؟

- 11دلائل علمي و ديني بر طول عمر مهدي موعود عليه السلام .

- 12اوضاع جهان در آخر الزمان و علائم ظهور حضرت مهدي عليه السلام .

- 13چگونگي ظهور حضرت ولي عصر عليه السلام .

- 14قسمتي از بشارات پيغمبران بر ظهور امام زمان عليه السلام .



کتاب الغيبة - شيخ طوسي (عربي)

نويسنده: ابو جعفر محمد بن حسن (شيخ طوسي )

ناشر: انتشارات بصيرتي

نوبت چاپ: دوم



عالِم بزرگ عالَم تشيع مرحوم شيخ طوسي (460 385) اين اثر ارزشمند را در سال 447ه' تأليف نموده است و در ضمن آن با محکمترين دلائل عقلي و نقلي به وجود مبارک حضرت بقية اللَّه الاعظم عليه السلام و غيبت و ظهور او استدلال کرده و براي همه شبهاتي که مخالفين و معاندين در اين زمينه به شيعه در آن دوره وارد مي ساختند پاسخ داده است مجموعه مطالب اثر حاضر در طي دويست و نود و دو صفحه تنظيم و ارائه شده است اهم عناوين مباحث کتاب حاضر عبارتند از:



- شيوه هاي مختلف بحث از غيبت امام زمان عليه السلام

- دليل لزوم وجود رئيس براي جامعه

- نقد ديدگاه هاي فرقه هاي واقفيه - کيسانيه و ناووسيه

- ادله امامت حضرت رضا عليه السلام و معجزات آن حضرت

- تشکيک در ولادت حضرت حجة عليه السلام و پاسخ آن.

- ردّ ديدگاه هاي فرقه هايي چون فطحيّه و محمديّه و ... در زمينه امام زمان عليه السلام

- تبيين علل غيبت و سرنوشت احکام در دوره غيبت.

- اثبات ولادت حضرت حجة عليه السلام

- جواب بر اعتراض به طول عمر امام عليه السلام

- ادله امامت ائمه دوازده گانه از روايات شيعه و سني.

- معارف امام زمان عليه السلام در روايات ائمه اطهار عليه السلام : که در آنها به مسأله غيبت و ويژگيهاي آن و حوادث دروه غيبت و ... اشاره شده است.

- ردّ اقوال کساني که حضرت عسکري عليه السلام را آخرين حجت الهي مي دانند چه آنهايي که او را زنده و غايب به حساب مي آورند چه آنهايي که مي گويند بعد از موت مجددا زنده خواهد شد و ...

- رد اقوال کساني که مي گويند امام عسگري عليه السلام فرزندي ندارد.

- ردّ اقوال قائلين به امامت جعفر بن علي

- ردّ قول کساني که مي گويند ائمه اطهار عليه السلام سيزده نفرند.

- اخبار کساني که امام زمان عليه السلام را ديده اند.

- بعضي از معجزات امام زمان عليه السلام

- توقيعات امام زمان عليه السلام

- موانع ظهور امام زمان عليه السلام

- معرفي وکلاء ائمه عليهم السلام

- اخبار عدم جوار تعيين وقت براي ظهور .

- علائم و نشانه هاي ظهور حضرت حجت عليه السلام

- تبيين بعضي اوصاف و شمايل و سيرت هاي امام زمان عليه السلام

- و ...

لازم به تذکر است براي اين کتاب مقدمه اي توسط علامه بزرگوار شيخ آقا بزرگ تهراني نوشته شده است که در آن وقايع زندگي و نسب و حسب و اساتيد و شاگردان و آثار علمي و اولاد شيخ طوسي؛ بنحو اختصار مورد اشاره قرار گرفته است.





او خواهد آمد

نويسنده: داوود الهامي - علي اکبر مهدي پور

ناشر: نشر مرتضي

تيراژ: 2000نسخه

تاريخ و نوبت چاپ: هشتم نيمه شعبان 1403



مجموعه مباحث ارائه شده در دفتر حاضر عبارت از شش مقاله است که در زمينه ابعاد مختلف معارف امام زمان عليه السلام در مناسبت هاي مختلف به نگارش در آمده اند و اينک به صورت يک رساله مستقل در طي حدود صد و هفتاد و شش صفحه چاپ و منتشر شده است.



در صفحات آغازين اين اثر به عنوان مقدمه، مقاله مختصر و در عين ارزشمندي از مرحوم استاد علامه طباطبائي با عنوان "اثر اعتقاد به امام غائب" به چشم مي خورد که در ضمن آن به اثرات رواني - اجتماعي و اخلاقي و ... اصل اعتقاد به موعود جهاني اشاره شده است.



در ادامه مقاله اول تحت عنوان "نقش امام زمان عليه السلام در جهان هستي" با هدف تبيين چگونگي استفاده از امام غائب و نقش امام در نظام هستي.



سپس در مقاله دوم "نويد بهروزي" به مسأله انتظار فرج و اصالت اعتقاد به مهدويت در بين همه ملل و سوء استفاده هاي مختلفي که از اين بحث در برهه هاي تاريخي شده است پرداخته مي شود.



مقاله سوم تحت عنوان "او خواهد آمد" به مسأله مهدي در اديان و کتابهاي ديني نظير زبور - عهد عتيق و عهد جديد و کتاب مقدس هنديان و زردشتيان و منابع اهل سنت مي پردازد.



مقاله چهارم: "راز طول عمر امام غائب" به بررسي چگونگي طولاني بودن عمر و تبيين ديدگاه هاي مختلف در زمينه و معرفي معمران در طول تاريخ و ... پرداخته است.



مقاله پنجم: مهدي در احاديث: در اين بخش معارف امام زمان عليه السلام در روايات اهل سنت و شيعه مورد اشاره قرار مي گيرد و از جمله مباحث ارائه شده تبيين چگونگي اوضاع اجتماعي و علمي و فرهنگي و اخلاقي و اقتصادي در دوره حکومت امام زمان عليه السلام است.



مقاله ششم: سيرت مهدي موعود: در اين نوشته که آخرين مقاله اين دفتر است به ويژگيهايي نظير: مصداق رحمة للعالمين بودن - احياء دين و قرآن - بنيانگذاري حکومت واحد جهاني - چگونگي تأمين حقوق اقليت ها - ايجاد تحولات عظيم علمي و صنعتي و اخلاقي و همينطور نزول برکات آسماني و ... اشاره مي گردد.



معرفي منابع تحقيق و فهرست مطالب آخرين مطالبي است که در صفحات پاياني اين اثر به چشم مي خورد.



کتابنامه حضرت مهدي عليه السلام جلد 1و 2

نويسنده: علي اکبر مهدي پور

ناشر: مؤلف

تيراژ: 2000نسخه

تاريخ و نوبت چاپ: اول 1375



امروزه با توجه به اهميتي که کتابشناسي در انجام کامل و بموقع تحقيقات و اطلاع رساني دارد در تمامي رشته هاي علمي اين مسأله جايگاه خاصي پيدا کرده است بر اين اساس در زمينه معارف امام زمان عليه السلام هم تأليف کتابنامه هاي علمي روز به روز رواج مي يابد اثر حاضر يکي از اين موارد است که در طي دو جلد و هشتصد و سي و دو صفحه تهيه و چاپ و منتشر شده است.



مؤلف در شيوه نگارش اين کتابنامه به نکاتي اشاره نموده اند که از جمله آنهاست:



- 1در اين کتاب نامه تنها کتابهايي معرفي شده اند که مستقلا پيرامون حضرت مهدي عليه السلام تأليف يافته اند.

- 2براي دسترسي آسان به کتاب ها همه آنها به ترتيب حروف الفباء تنظيم شده است.

- 3متن و ترجمه کتابها جداگانه معرفي شده اند و کتابهاي چند جلدي نيز جداگانه معرفي شده اند.

- 4چاپ هاي مختلف يک کتاب در تحت يک عنوان معرفي شده است.

- 5کتاب هايي که در ردّ فرقه هاي ضاله تأليف شده است چون در مقام اثبات مهدويت مي باشند در اين کتابنامه آمده اند.

- 6کتابهايي که در شرح دعاهاي صادره از ناحيه مقدس تأليف شده اند و يا در پيرامون شرح زندگي حضرت نرجس خاتون به رشته تحرير در آمده اند در اين کتابنامه معرفي شده اند.

- 7در معرفي هر کتاب شرح خصوصيات آن به ترتيب زير مورد نظر است.

نام کتاب - زبان - تعداد مجلدات - نام مؤلف - سال فوت - نوبت چاپ - تاريخ چاپ - نام ناشر - محل نشر - تعداد صفحات - قطع کتاب - بود و نبود در کتابخانه - فهرست محتويات - بيوگرافي اجمالي مؤلف - محل نسخه هاي خطي - ديگر آثار مؤلف ...



در ضمن همانگونه که در صفحه 5جلد اول ذکر شده است در اين مجلد کتابشناسي توصيفي 1040کتاب مستقل چاپي و خطي به زبانهاي زنده جهان به ترتيب حرف الفبا (از الف - ر)

و در جلد دوم کتابشناسي توصيفي بيش از يک هزار کتاب مستقل پيرامون حضرت مهدي عليه السلام از حرف ز - ي ارائه شده است.

و در صفحه 21مقدمه جلد اول در زمينه امتيازات اين کتابنامه چنين آمده است:

اين کتابنامه بر ديگر کتابنامه هاي امتيازاتي دارد که به برخي از آنها اشاره مي شود:

- 1بيش از 600جلد از کتابهاي معرفي شده در کتابخانه نگارنده موجود است.

- 2به هنگام چاپ کتاب بيش از 740جلد از کتابهاي معرفي شده در اختيار نگارنده بود که از روي جلد آنها تصوير تهيه شده است.

- 3از رهنمودهاي اساتيد فن چون فقيد تحقيق و تتبع حضرت آية اللَّه محقق طباطبائي و پژوهشگر معاصر استاد علامه حاج آقا اشکوري در اين تحقيق و ديگر تلاش استفاده شده است.

و ...

ضمنا در پايان جلد دوم فهرست تفکيکي کتابها بر اساس زبان و موضوع و کتابهاي اهل سنت هم جهت استفاده بيشتر مستقلا ارائه شده است.



کتاب الغيبة - نعماني (به زبان عربي)

نويسنده: نعماني

ناشر: مکتبة الصدوق



اين کتاب يکي از مهمترين آثار موجود در زمينه معارف امام زمان عليه السلام بويژه مسأله غيبت است که بيش از هزار سال پيش از اين يعني در سال 342هجري به نگارش در آمده است و همواره يکي از کتابهاي مورد توجّه و اعتماد علماي اسلامي بوده است مؤلف محترم اين اثر گرانقدر ابو عبداللَّه محمدبن ابراهيم بن جعفر نعماني مشهوربه ابن ابي زينب مجموعه مطالب کتاب خود را بر اساس بيش از پانصد روايت معتبر در سيصد و پنج صفحه و بيست و شش باب به شرح ذيل تدوين نموده است.



باب اول: لزوم حفظ اسرار آل محمدصلي الله عليه و آله از ديگران

باب دوم: در تفسير آيه و اعتصموا بحبل اللَّه جميعا

باب سوم: تعيين امام و وصي در اختيار خداوند است.

باب چهارم: ائمه اطهار عليه السلام دوازده نفرند.

باب پنجم: مدعي امامت حکم قيام قبل از قائم.

باب ششم: چند حديث درباره جانشينان پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله .

باب هفتم: حکم کسي که در يکي از ائمه اطهارعليهم السلام شک کند.

باب هشتم: خداوند زمين را بدون حجت نمي گذارد.

باب نهم: اگر در روي زمين فقط دو نفر باقي بمانند يکي از آنها امام است.

باب دهم: غيبت امام زمان عليه السلام .

باب يازدهم: انتظار فرج و لزوم صبر در دروه غيبت.

باب دوازدهم: گرفتاريهاي شيعه در دوره غيبت.

باب سيزدهم: در بيان صفات و سيرت و شمائل حضرت امام زمان عليه السلام .

باب چهاردهم: علائم قبل از قيام.

باب پانزدهم: توصيف شدايد و گرفتاري پيش از ظهور.

باب شانزدهم: حرمت تعيين وقت ظهور و به زبان آوردن نام مبارک امام زمان عليه السلام .

باب هفدهم: توصيف وضع مردمي که امام زمان عليه السلام بعد از ظهور با آنها روبرو خواهند شد.

باب هيجدهم: در خروج سفياني قبل از قيام مهدي عليه السلام .

باب نوزدهم: پرچم پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله با امام زمان عليه السلام خواهد بود.

باب بيستم: توصيف ويژگيهاي لشکريان امام زمان عليه السلام .

باب بيست و يکم: توصيف وضع شيعيان در هنگام ظهور.

باب بيست و دوم: قائم عليه السلام تحولات در اسلام ايجاد خواهند کرد.

باب بيست و سوم: سن امام عليه السلام در موقع انتقال امامت به ايشان.

باب بيست و چهارم: شرح حال اسماعيل پسر امام صادق عليه السلام .

باب بيست و پنجم: فوائد شناخت امام عليه السلام

باب بيست و ششم: مدت حکومت امام زمان عليه السلام

لازم به تذکر است که علاوه بر مقدمه عالمانه مؤلف که در ضمن آن کتاب و انگيزه تأليف آن مورد اشاره قرار گرفته است مقدمه مفصلي هم توسط علي اکبر غفاري مصحح کتاب حاضر در صفحات اول کتاب ارائه شده است که در ضمن آن مطالبي درباره شيوه تصحيح و تحقيق کتاب و زندگينامه مؤلف وتأليفات واساتيد او و منابع مورد استفاده در تصحيح و تحقيق و ... به چشم مي خورد.



نام محبوب

نويسنده: سيد حسين حسيني

ناشر: نشر آفاق

تيراژ: 5100نسخه

تاريخ و نوبت چاپ: چاپ اول سال 1375

قيمت: 3500ريال



بدون شک يکي از راه هاي ارتباط با محبوب و اظهار علاقمندي به او ذکر مکرر نام اوست در اثر حاضر تلاش مي شود ضمن ارائه توضيحاتي درباره اسم هاي امام زمان عليه السلام علاقمندان را با مضمون هر يک از آنها آشنا نمايد ولي در مقدمه هدف تأليف اين رساله را چنين بيان مي کند:



عاشقان نام "نام" پنهان از نظر: در جستجوي نام اويند تا بر زبانشان برانند و نجواي عشق و سرود فراق سر دهند و غم هجران حکايت کنند از قيامش با نام قائم و گاهي از انتظارش با کلمه منتظر و ساعتي با هدايش هادي و مهدي و روزي با ياري آن منصور نداي محبت دهند و گاهي به تنهايي او بينديشند و او را فريد و وحيد و ... و لحظه اي به خود آنيد که خود با اعمال خويش دورش ساخته اند پس او را طريد و شديد نام نهند و هم چنين به هر بهانه اي يادي با نامي.



اي مشتاقان هجران کشيده اکنون شرح آن نام در اوراقي چند از سالهاي ديرين به زبان و سپس به قلم رفته تا تو نيز چون ساير دلباختگان آن محبت و ناله فراقت را با اين نام ها سر دهي "نام محبوب" را روز و شب در چشم انداز خود داري ... ص 9



مجموعه مباحث اثر حاضر در صدو پنجاه و شش صفحه و پنج گفتار تحت اين عناوين ارائه شده است.

گفتار اول: نام و لقب هاي امام زمان عليه السلام که به تبيين مفاهيم اسامي چون قائم و منتظر ومهدي در آن پرداخته مي شود.

گفتار دوم: توجه و توسل به امام زمان عليه السلام .

گفتار سوم: نام ها و القاب مؤمّل و منصور - احمد - محمّد ... به توضيحاتي در اين زمينه اختصاص دارد و تلاش مي شود تا پرده راز و رمز اين تسميه هاي برداشته شود.

گتفار چهارم: تاويل آيه امّن يجيب ...: به تبيين خصوصيات و آثار وجودي امام زمان عليه السلام با توجه به مضمون آيه مزبور مي پردازد.

گفتار پنجم: تفسير آيه الذين يؤمنون بالغيب ...: در اين قمست اوصاف متقين پرداخته مي شود که از جمله آنها ايمان به غيبت است ...

مهر محبوب (بررسي و تحقيق در آثار و خواص محبت امام عصرعليه السلام )



نويسنده: سيد حسين حسيني

ناشر: نشر آفاق

تيراژ: 5100نسخه

تاريخ و نوبت چاپ: دوم سال 1376



همانگونه که از نام کتاب معلوم مي شود مجموعه مطالب آن با هدف تبيين آثار محبت به امام زمان عليه السلام تهيه و تنظيم شده است در حقيقت مؤلف تلاش مي نمايند يکي از وظايف مهم مردم را در دوره غيبت مورد بررسي و تحقيق قرار دهد و از اين طريق افراد را با يکي ديگر از وظايف عقلي و شرعي خود آشنا سازند.

مباحث ارائه شده در اين اثر مشتمل بر سيصد و سي و چهار صفحه و چهار بخش به شرح زير است:



بخش اول: مقدمات: در اين قسمت که به دنبال پيشگفتار آمده است ضمن تبيين مفهوم محبت به معرفي ابزارهاي تحقيق و نيل به محبت و بسترهايي که محبت در آن تحقق دارد پرداخته مي شود در ادامه به جايگاه محبت در قرآن و حديث اشاره مي گردد و ...



بخش دوم: موجبات محبت: از آنجا تحقق محبت هم بمانند ساير امور عللي و اسمايي دارد در اين بخش به معرفي بعضي از آن علل نظير: حبّ ذات و احسان و حبّ جهان و سنخيّت دروني روحي پرداخته مي شود و در ضمن به نقش احسان در شکر گذاري به نمونه هايي از احسان هاي پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و امام زمان عليه السلام به افراد مختلف اشاره مي شود.



بخش سوم: خواص و آثار محبت: در اين بخش که عمده صفحات کتاب حاضر را به خود اختصاص داده است به آثاري چون: يکتا گزيني محبوب، محب از حب ذات مي گذرد - گوهرشناسي و هديه به محبوب و تسليم در برابر محبوب - محبت و ايمان خستگي را مي زدايد - ذکر محبوب اقتباس نور از محبوب - انقلاب ماهيت - بي قراري در غيبت محبوب - حشر با محبوب و ... اشاره مي شود در هر يک از موارد علاوه بر تبيين ابعاد مختلف آن در زمينه نمونه ها و مصاديق عيني کامل مورد و موانع تحقق و اقسام آن و ... مباحثي آورده شده است.



بخش چهارم: صفات محبوب: در اين قسمت درباره صفاتي چون: دل آرائي نامحدود محبوب - وفاي محبوب - جذبه محبوب - گذشت از لغزشهاي محب و در دسترس بودن محبوب و ... مباحثي ارائه مي شود آن گاه نتيجه گيري مي شود که محبت يک وديعه الهي و امانت فطري است که در دورن همه موجود است بويژه انسان بُعديّت نهاده شده است و اصل محبوب و محبوب اصل خداوند جهان "اللَّه" است که تمامي صفات محبوب را بدون مورد ساحل و نهايت داراست پس از او به اذن او انوار عظمت و رحمت و رأفتش پيامبر صلي الله عليه و آله ائمه عليهم السلام قرار دارند که همه ملاکهاي محبوب واقعي برخوردارند ديگران هرچه بيشتر به آنان نزديکتر شوند رنگ و بوي بيشتري از حق پيدا مي نمايند. در ضمن آنها تمامي موجبات محبت و احسان و زيبايي و ... دارا هستند.



و محبت آنان داراي خواص و آثار بارز و شگرفي است که عاشقان واقعي آنها را چشيده و به درياي زلالشان رسيده و سيراب گشته اند آثار و خواص چون توحيد - خستگي ناپذيري در راه محبوب و اقتباس نور از محبوب و ... از جمله آنهاست در صفحات پاياني کتاب هم فهرست آثار - اشخاص - اماکن - مندرجات آورده شده است.







آثار اعتقاد به امام زمان عليه السلام

نويسنده: هادي قندهاري

تيراژ: 5000نسخه

تاريخ و نوبت چاپ: اول 1377



مؤلف اين اثر را به منظور تبيين آثار اعتقاد به امام زمان عليه السلام به نگارش در آورده اند منتهي قبل از ورود به بحث اصلي چندين فصل را به عنوان فراهم ساختن زمينه بحث اصلي تقديم داشته اند در مقدمه ضرورت چنين کاري را با اين عبارات متذکر شده اند پيش از آنکه به بحث در اصل مهدويت بپردازيم لازم است بدانيم که اصولا جايگاه اين بحث در اعتقادات شيعي کجاست؟ آيا اعتقاد به ظهور حضرت مهدي عليه السلام و آشنايي و معرفت به آن حضرت و انتظار ظهور آن حضرت و توجه و توسل به آنحضرت ضرورت ديني دارد و يا انيکه مسلماني بدون آن نيز امکان پذير است اصولا تا انسان به اهميت چيزي پي نبرد به آن دل نمي دهد. لذاست که گفتگوي در اين زمينه را در چهارده فصل دنبال مي کنيم.



در ادامه مباحث اصلي رساله حاضر به اين ترتيب دنبال شده است:

فصل اول: پايه اصلي دين: در اين بخش از اعتقاد به ولايت و امامت و جايگاه آن در معارف اسلامي بحث مي شود.

فصل دوم: شرط ايمان: در تبيين شرايط ايمان به مسأله لزوم اعتقاد به امامت اهل بيت عليه السلام در اين بخش اشاره مي نمايند.

فصل سوم: توحيد عملي: در اين بخش توضيح داده مي شود که ايمان به توحيد وقتي محقق مي شود که فرد ايمان و اعتقاد به خلفايي داشته باشد که خداوند براي پيامبراکرم صلي الله عليه و آله مشخص کرده است.

فصل چهارم: بندگي خداوند: اشاره مي شود که بندگي خداوند از غير طريق اطاعت حضرات معصومين عليهم السلام و غير سلوک راه ولايت قابل تحقق نيست.

فصل پنجم: شرط قبول اعمال: يکي از شرائط قبول اعمال و عبادات همانا اطاعت اوست با همان شرايطي که خداوند تبارک و تعالي مشخص کرده اند لذا اطاعت خداوند جز از طريق قبول ولايت اهلبيت ميسر و مقبول نيست.

فصل ششم: در عوالم و اديان قبل: اشاره شده است در عالم ارواح ميثاقي که از انسان گرفته شد و امانتي که به انسان ها عرضه شد همان ولايت بوده است.

فصل هفتم: برترين راه تقرب به خداوند: گرچه انجام دستورات و دوري از منهيات راه تقرب به خداوند است ولي در ميان فرائض هيچکدام به اهميت ولايت نمي باشد لذا بيان مي شود که برترين راه تقرب به خداوند ولايت آل محمد صلي الله عليه و آله است.

فصل هشتم: تنها راه نجات: بيان مي شود که تنها راه نجات از مکاره دنيا و مافيها چنگ زدن به ولايت آل محمد صلي الله عليه و آله است.

فصل نهم: شرط لازم براي مغفرت حق: شرائط مختلفي براي مغفرت هست محبت اهل بيت عليهم السلام ار مهم ترين آنهاست.

فصل دهم: هدايت الهي: بهترين وسيله هدايت ولايت آل محمدصلي الله عليه و آله است و در زمان ما نور الهي که مردم ملزم هستند به آن ايمان داشته باشند تا هدايت يابند ايمان به امام زمان عليه السلام است.

فصل يازدهم: برترين نعمت: اشاره مي شود که نعمت هاي الهي بي حدّ و اندازه اند از جمله نعمت هاي معنوي بسيار مهم ولايت و اطاعت و محبت اهل بيت عليهم السلام است.

فصل دوازدهم: در معرفت امام زمان عليه السلام : در اين فصل در زمينه لزوم شناخت امام زمان عليه السلام و اثرات آن بحث خوبي با توجه به روايات معتبر منقول از شيعه و سني ارائه مي شود.

فصل سيزدهم: سبب علوّ مقام پيروان: در اين قسمت بحثي ارائه مي شود که بر حسب آن اثبات مي گردد که پيروي از پيشوايان الهي (اهلبيت عصمت عليهم السلام ) اصلي ترين راه علو درجات در قيامت است.

فصل چهاردهم: تذکرات در اين بخش جهت تکميل بحث هاي قبلي چند تذکر به شرح زير به چشم مي خورد:

الف) عمل لازمه ولايت و دوستي اهلبيت عليهم السلام

ب) وعده و وعيد خداوند به محبّين

ج) نهي از غلو در شأن اهل بيت عليهم السلام

د) شرط ولايت اهل بيت عليهم السلام برائت از دشمنان.

ه')تنها محبت اهل بيت کافي نيست بلکه اعتقاد به امامت و خلافت آنان نيز لازم است.

و)اولويت ولايت بر ديگر فرائض.

ز) لزوم تربيت فرزندان بر ولايت آل محمد صلي الله عليه و آله

ح) درجات بالاتر ولايت با تقاضا از خدا.

در بخش پاياني کتاب تحت عنوان خاتمه بخشهايي از دعاي امام رضا عليه السلام به وجود مبارک امام زمان عليه السلام ارائه شده است.



وظيفه مردم در زمان غيبت امام زمان عليه السلام

نويسنده: شيخ قوام الدين وشنوي

ناشر: مؤسسه احياء و نشر ميراث اسلامي

تاريخ و نوبت چاپ: اول، 1375



در ابعاد مختلف زندگي امام زمان عليه السلام و معارف مربوط به آن حضرت کتابهاي مختلفي با هدف روشنگري و ارتقاء سطح آگاهي اقشار مختلف مردم توسط انديشمندان متعهد به نگارش در آمده است که دفتر حاضر از جمله آنهاست دراين اثر آنگونه در مقدمه مي خوانيم هدف آناست که قسمتي از وظايف مردم در دوره غيبت بازگو شود و تلاش بر آن بوده است تا مجموعه مباحث به صورت استدلالي و برهاني انجام گيرد.

دفتر حاضر که به صورت جيبي در صدو چهل و سه صفحه ارائه شده است مشتمل بر سه قسمت به شرح ذيل است:

قمست اول: زندگينامه مختصر: در اين قسمت ابتداء در زمينه اصل عمومي بودن اعتقاد به مهدي عليه السلام مورد اشاره قرار مي گيرد سپس به اين پرسش که مهدي که مورد اتفاق همه اديان و مذاهب و فرقه هاست کيست؟ پاسخ داده مي شود در اين باره نخست به امور شخصي نظير نام و لقب و کنيه و تولد و دوران کودکي و جريان وفات پدر بزرگوارشان و آغاز امامت آن حضرت اشاره مي گردد آن گاه موضوعاتي چون غيبت و اقسام آن و نواب دوره غيبت صغري و واقعه غيبت کبري و نواب عام آن حضرت و توصيف وضع مردم در آخر الزمان و علائم ظهور و وقايع مربوط به جريان ظهور و ويژگيهاي حکومت حضرت و برکات آن و ... مورد بررسي قرار مي گيرند.

قسمت دوم: رفع يک شبهه: در اين قسمت با طرح يک شبهه بخشي از وظايف مردم در دوره غيبت مورد اشاره قرار مي گيرد و آن سؤال يا شبهه اين است که: چون حضرت مهدي عليه السلام پس از عالمگير شدن ظلم و فساد ظهور مي کند و جهان را پر از عدل و صلح مي نمايد پس وظيفه مردم در زمان غيبت ايشان اين است که کوشش کنند تا آنجا که ممکن است ظلم و فساد زيادتر شود و هر چه در راه گسترش و اشاعه ظلم و فساد اهتمام نمايند ...

مؤلف در راستاي تهيه پاسخ به اين شبهه نخست حکمت هاي غيبت را مورد اشاره قرار مي دهند آن گاه بعد از تبيين نقش مردم در فراهم شدن زمينه ظهور به وظايفي که مردم در اين دوره بر عهده دارند مي پردازند.

قسمت سوم: خلاصه و نتيجه: در اين بخش همانگونه که از عنوان آن بر مي آيد مجموعه مباحث بخش هاي قبلي به صورت اختصار ارائه مي شوند آن گاه در تبيين عملي انجام وظايف به نکاتي چون: - 1ساختن منظومه اعتقادي. - 2عمل به احکام. - 3يافتن تربيت ديني (از طريق استفاده از رهنمودهاي قرآن و حديث - سيره معصومين عليهم السلام ) و ... اشاره مي کنند و به اين ترتيب بحث هاي مورد نظر را به پايان مي رسانند.





کمال الدين و تمام النعمة (جلد 1و 2) (عربي)

نويسنده: ابو جعفر محمد بن علي بن الحسين بن بابويه القمي المشهور بالصدوق

ناشر: مؤسسة النشر الاسلامي

تاريخ و نوبت چاپ: سوم، 1416



اثر حاضر يکي از مهمترين کتاب هاي موجود در زمينه معارف امام زمان عليه السلام است که بعد ازغيبت نعماني و غيبت طوسي به نگارش در آمده است مؤلف اين اثر را به منظور پاسخ به مجموعه اي از سؤالات و شبهاتي که درباره مسأله غيبت مطرح بوده است به نگارش در آورده است مجموعه مطالب اين کتاب در ضمن ششصد و هشتاد و شش صفحه به شرح زير تنظيم و ارائه شده است.

صفحات اول کتاب اختصاص دارد به مقدمه عالمانه محقق ارجمند علي اکبر غفاري که تصحيح و آماده سازي کتاب را به عهده داشته اند در اين مقدمه ضمن معرفي مؤلف محترم به آثار علمي و اساتيد و شاگردان اشاراتي مي شود. آنگاه مطالبي در زمينه خصوصيات و ارزش علمي کتاب و مراحل مختلف تحقيق و شيوه تصحيح آن ارائه شده است.

- سبب تأليف کتاب.

- ضرورت وجود خليفه، وجوب اطاعت از خليفه، چگونگي انتخاب خليفه و ...

- وجوب عصمت امام عليه السلام

سرّ دستور سجده بر ملائکه

- وجوب معرفت امام زمان عليه السلام

- نقد اقوال کيسانيه - ناووسيه - واقفيه و زيديه و ...

- شبهات مخالفين در زمينه غيبت و پاسخ آنها.

- مسأله غيبت انبيائي چون حضرت ادريس و نوح و صالح و ابراهيم و يوسف و موسي عليهم السلام .

- دليل احتياج به امام و عدم امکان جمع امامت در دو برادر.

- اخبار پيامبر اکرم صلي الله عليه و آله و ائمه اطهارعليهم السلام درباره مسأله وقوع غيبت.

- حکم انکار مهدي عليه السلام

- سرگذشت مادر امام زمان عليه السلام و جريان ولادت آن حضرت و حاضران در آن واقعه مبارک.

- علت غيبت

- توقيعات امام زمان عليه السلام

- مسأله دجال و علائم ظهور.

- معرفي تعدادي از افرادي که عمر طولاني داشتند.

- پاداش منتظران.

- حرمت به زبان جاري ساختن اسم خاص امام زمان عليه السلام

و ...

بطور کلي اين کتاب ارزشمند مشتمل بر حدود شصت و دو باب است بنابر اظهارات مؤلف محترم در مقدمه اين اثر به دستور خاص حضرت ولي اللَّه الاعظم به نگارش در آمده است در اينجا به عنوان تيمن و تبرک خلاصه اي از اين مطالب را ذکر مي کنيم:

چيزي که مرا به تأليف اين کتاب وادار ساخت اين بود که وقتي به آرزوي خود که همانا زيارت حضرت امام رضا عليه السلام بود رسيدم آن گاه به نيشابور آمدم و در آنجا اقامت کردم و در آنجا بود که متوجه شدم اکثر کساني نزد من رفت و آمد مي کنند در زمينه جريان غيبت امام زمان عليه السلام شبهات و سؤالاتي دارند. من براي ارشاد و راهنمايي آنها قسمت هايي از رواياتي را که از معصومين عليهم السلام در مسأله امام زمان عليه السلام وارد شده بود برايشان نقل کردم و در اين زمينه تلاش زيادي کردم مدتي از اين جريان گذشته بود که در قم با شيخ نجم الدين ابو سعيد محمد بن الحسن ملاقات نمودم وي نيز در مورد معارف امام زمان عليه السلام شبهاتي داشت که پس از رفع آنها از من درخواست کرد تا کتابي در اين موضوع به نگارش درآورم من وعده اين کار را به او دادم تا در آينده چنين کاري انجام دهم. در اين ميان شبي در خواب ديدم در مکه هستم و گرد بيت اللَّه الحرام طواف مي کنم در دور هفتم طواف وقتي به نزديک حجرالاسود آمدم و آن را از باب تبرک بوسيدم اين عبارات را با خود زمزمه کردم: امانتي الديتها و ميثاقي تعاهدته لتشهد لي باموافاه. امانت خود را ادا کرده و عهد و پيمانم را مواظبت نمودم تا به وفاداري من شهادت و گواهي دهي. در اين لحظه مولايم حضرت حجة عليه السلام را ديدم که در آستانه در کعبه ايستاده اند خودم را به آن حضرت رساندم و سلام کردم، جواب سلامم را دادند سپس فرمودند: لَمِ لا تصنف کتابا في الغيبة حتي تکفي ما قدهمّک؟ چرا درباره غيبت کتابي را تأليف نمي کني تا اندوه دلت را بر طرف سازي؟ عرض کردم اي فرزند پيامبر درباره غيبت چيزهايي نوشته ام حضرت فرمودند: منظورم اين است در موضوع غيبت کتابي بنويسي که در آن در زمينه غيبت هاي پيامبران بحثي را مطرح کني حضرت اينرا فرمودند و تشريف بردند وقتي از خواب بيدار شدم بعد از آنکه تا صبح به راز و نياز و دعا مشغول شدم آن گاه مصمم شدم تا جهت امتثال از دستور امام زمان عليه السلام کتابي را با استعانت از توجهات حضرت و توکل بر خداوند عزّوجلّ تهيه نمايم و نتيجه اين کار مجموعه اي است که هم اکنون ارائه مي شود.

اقتباس از ص 2تا 4مقدمه



معرفت امام عصر عليه السلام

نويسنده: سيد محمد بني هاشمي

ناشر: انتشارات نيک معارف

تيراژ: 2000نسخه

تاريخ و نوبت چاپ: دوم 1377



توجه به مسأله معرفت امام عليه السلام يکي وظايف مهمي است که بر طبق مقررات و احکام اسلامي با توجه به جايگاه بسيار حساسي که اصل امامت در جهان بيني اسلامي دارد همگان موظفند که در حدّ لازم نسبت به امام معرفت تحصيل کنند در اين زمينه روايات زيادي وارد شده است که از جمله آنها روايت من مات و لم يعرف امام زمانه مات ميتة جاهلية است از تعمق در مضمون آن بخوبي اهميت اين موضوع مشخص مي شود که با هدف تبيين جايگاه امامت و لزوم شناخت امام عليه السلام آثار بسيار زيادي به نگارش در آمده است که اثر حاضر از جمله آنهاست مؤلف در مقدمه اين اثر پس از ذکر احاديثي در زمينه لزوم معرفت امام عليه السلام در معرفي مجموعه مطالب کتاب مي نويسد: ... چطور معرفت امام عليه السلام اين قدر اهميّت پيدا مي کند؟ مگر شناخت امام عليه السلام چيست که اين همه برکات دارد؟ درک زمان ظهور حضرت مهدي عليه السلام ... معرفت امام چيست که اثرش چنين فضيلتي است و چگونه به دست مي آيد؟



در اين کتاب سعي شده تا پاسخ روشن و ساده اي به اين پرسش ها داده شود به طوري که خواننده با مطالعه آن بتواند حتي المقدور در ابعاد مختلف مطلب را بشناسد و وظيفه خود را در مورد آن بفهمد روشي که براي توضيح مطالب به کار گرفته شده صرفا مراجعه به احاديث اهل بيت عليهم السلام است و از بيان هرگونه استحسان عقلي پرهيز شده است به همين جهت در سراسر کتاب احاديث زيادي مورد استشهاد قرار گرفته است تا آنجا که گاهي توضيح يک حديث به وسيله يک يا چند حديث ديگر صورت پذيرفته است.



بنابر اين کتاب حاضر در واقع سيري است در احاديث مربوط به معرفت امام عليه السلام و در شرح آنها به توضيح مختصري اکتفا شده است ...



کتاب از دو بخش تشکيل شده است:



بخش اول درباره اهميت معرفت امام عصر عليه السلام و بخش دوم درباره معرفت امام عصر عليه السلام در زمان غيبت. در بخش اول ابتداء درباره اهميت امام شناسي به طور کلي و موضع آن در کل اعتقادات بحث نسبتا مفصلي صورت گرفته که بيشتر جنبه اعتقادي دارد و سپس همه آن مطالب بر شناخت حضرت مهدي عليه السلام به عنوان امام اين زمان تطبيق شده است.



در بخش دوّم کتاب ابتدا مباحثي درباره ويژگيهاي زمان غيبت به اجمال مطرح شده که در آن بخصوص راجع به سختي دينداري در ان زمان مطالبي عنوان گرديده است. سپس در فصل دوّم آن درباره اينکه معرفت امام عليه السلام تنها راه حفظ دين در زمان غيبت مي باشد بحث شود و آن گاه در فصل سوم از اين بخش به اينکه معرفت امام عليه السلام در زمان غيبت چگونه تحقق مي يابد و چه ويژگيهايي دارد و چه اثراتي براي اهل معرفت به دنبال خواهد داشت تحت عنوان "چگونگي معرفت امام عصرعليه السلام " پرداخته شده است اين فصل نتيجه و عصاره عملي کلّ کتاب است و راه را براي شيفتگان معرفت امام عليه السلام باز مي کند.



لازم به تذکر است مجموعه مطالب اثر حاضر در دو بخش (که هر بخش مشتمل بر سه فصل) و سيصد و دوازده صفحه به اين ترتيب تنظيم و ارائه شده است.



بخش اول: اهميت معرفت امام عصرعليه السلام : فصل اوّل: بندگي هدف از خلقت



- 2معرفت امام تنها راه بندگي خدا - 3عصاره دين: معرفت امام عصرعليه السلام .



بخش دوم: معرفت امام عصرعليه السلام در زمان غيبت.



فصل اول: دينداري در زمان غيبت.



فصل دوم: معرفت امام تنها راه حفظ دين در زمان غيبت.



فصل سوم: چگونگي معرفت امام عصر عليه السلام در زمان غيبت.





اتفاق در مهدي موعود

نويسنده: سيد علي اکبر قرشي

ناشر: دفتر انتشارات اسلامي (جامعه مدرسين)

تيراژ: 1000نسخه

تاريخ و نوبت چاپ: چهارم، بهار 75



در زمينه اعتقاد به امام زمان عليه السلام عليرغم آنکه کليّات آن را تقريبا همگان مي پذيرند با اين همه در جزئيات و مشخصات آن از خيلي جهت اختلاف نظرهايي در بين پيروان فرق و مذاهب مختلف به چشم مي خورد.



مؤلف اثر حاضر پس از برخورد با بعضي از اين اختلاف نظرها در صدد بر آمده اند جهت پاسخ به بعضي از شبهات از طريق استناد به منابع روائي اهل سنت مباحثي را ارائه نمايند نتيجه مجموعه تحقيقات خود را در طي سه فصل و صد و بيست و هفت صفحه به صورت کتاب حاضر تنظيم و منتشر نموده است وي در مقدمه کتاب در معرفي اين اثر مي نويسند:



اين کتاب داراي سه فصل و مجموعا در سه مطلب خلاصه مي شود در مطلب اول اثبات مي شود که منظور و مراد رسول خدا صلي الله عليه و آله از حديث متواتر يکون بعدي اثنا عشر خليفه دوازده امام علي بن ابي طالب و يازده فرزندش هستند و گروه ديگري نمي شود مراد باشد در مطلب دوم اثبات مي شود: مهدي موعودعليه السلام که آمدنش بطور متواتر از رسول اللَّه صلي الله عليه و آله نقل شده فرزند نهم امام حسين عليه السلام و فرزند چهارم امام رضا عليه السلام و فرزند بلافصل حضرت امام حسن عسگري عليه السلام است و يک شخص مجهول و نامعلومي نيست.



و در مطلب سوم اقوال حدود چهل نفر از بزرگان اهل سنت نقل مي شود که همه آنها ولادت امام زمان عليه السلام را نوشته و ولادت او را بطور قطع و يقين بيان داشته اند بدين طريق شيعه و اهل سنت درباره مهدي موعود عليه السلام به توافق مي رسند و معلوم مي شود که شهرت عدم ولادت آن حضرت و نسب مجهول بودنش بي اساس بوده است.



مؤلف اضافه کرده است همه مطالب کتاب بدون استثناء از کتب برادران اهل سنت جمع آوري شده و نگارنده از اين کار دو نظر داشته است يکي اينکه برادران اهل سنت موقع مطالعه آن عذري نياورند و بگويند که اين مطالب در کتابهاي ما نيست ديگر آنکه: مطالعه کنندگان شيعه مذهب را سبب تحکيم اعتقاد باشد و بدانند آنچه که آنها عقيده دارند مورد تصديق اهل سنت نيز مي باشد اين مزيت در نظر من سبب نزديک شدن اهل سنت و شيعه نسبت به يکديگر خواهد گرديد ...





در انتظار امام عليه السلام حيات و غيبت و ...

نويسنده: عبد الهادي فضلي

مترجم: حبيب روحاني

ناشر: بنياد پژوهش هاي آستان قدس

نوبت چاپ: چاپ اول 1372

تيراژ: 3000نسخه



دفتر حاضر تحت عنوان "في انتظار الامام عليه السلام " به زبان عربي تأليف و سپس در ضمن صد و پنجاه صفحه و هشت فصل به فارسي ترجمه شده است مجموعه مطالب آن در ارتباط با معارف امام زمان عليه السلام و مسأله حکومت در دوره غيبت و حکومت جهاني تدوين يافته است همانگونه که مترجم در مقدمه ذکر نموده اند: مؤلف محترم در مطالب گوناگون اين کتاب از دلائل عقلي و آيات قرآني و روايات معتبر و انديشه هاي استدلالي و اجتهادي بسياري از دانشمندان اسلامي و مراجع بزرگ شيعه استفاده کرده در اغلب شبهات موجود در اين زمينه پاسخ هاي مختصري ارائه نموده است در اينجا جهت آشنايي بيشتر با مطالب آن به عناوين فصلهاي مختلف آن اشاره مي شود.



بدنبال دو مقدمه از مؤلف و مترجم درفصل اول که تحت عنوان "حقيقت" مشخص شده است مطالبي چون: مذهبي بودن مسأله امام منتظر عليه السلام ، دسته بندي روايات امام زمان عليه السلام و عموميت اعتقاد به مهدي عليه السلام و ... مورد اشاره قرار مي گيرد.



در فصل دوم "سخن امام درباره امام" با استفاده از روايات، سلسله نسب و امامت امام زمان عليه السلام بهمراه مطالبي در زمينه غيبت و اقام به چشم مي خورد.



فصل سوم: وجود امام در اين قسمت تحت سه بخش مطالبي در مورد طول عمر امام عليه السلام آورده شده است.



فصل چهارم: دولت امام: به بررسي حکومت امام و فرق بين آن با دولت پيامبر صلي الله عليه و آله و ... مي پردازد.



در فصل پنجم مسأله انتظار و حکومت در زمان غيبت و ... تحت عنوان "انتظار امام" بررسي شده است.



در فصل ششم: رئيس دولت: به نقد و بررسي اقوال مختلف در مورد حاکم جامعه اسلامي در زمان غيبت پرداخته و مسأله ولايت فقيه را تبيين مي نمايد.



در فصل هفتم: "تشکيل دولت" بحثهاي مربوط به ساختار حکومت و بخشهاي مختلف آن و نقش مردم و حيطه حکومت اسلامي و ... مورد اشاره واقع شده است.



در فصل هشم که تحت عنوان فراخواني براي برقراري دولت مشخص شده است به مسأله ضرورت تشکيل حکومت اسلامي و شيوه هاي تشکيل آن و پاسخ به شبهات موجود در آن زمينه و روشهاي دعوت به تشکيل حکومت و ... پرداخته مي شود.



در پايان هم در طي چند صفحه مآخذ کتاب مورد اشاره قرار گرفته است