مسجد مقدس جمكران از ديدگاه بزرگان



چندى پيش به همراه تعدادى ازدوستان و همكاران واحدهاى‏مختلف معاونت فرهنگى مسجدمقدس جمكران، با هدف استفاده ازرهنمودهاى روشنگرانه حضرت‏آية‏الله صافى گلپايگانى،مدظله‏العالى، به خدمت معظم‏له‏رسيديم با وجود آنكه در يك ساعت‏نابهنگام به منزل حضرتشان مراجعه‏كرده بوديم با روى گشاده و صفا وصميميت‏خاصى در اتاق كوچكشان‏پذيرايمان شدند و وقتى يكى ازدوستان گفتند اين جمع ازخدمتگزاران مسجد مقدس جمكران‏هستند بيش از پيش به تشويقمان‏پرداختند و آن گاه كه در زمينه‏برنامه‏هاى تحقيقاتى و پژوهشى وارشادى و تبليغى از طريق ارائه‏گزارشى و طرح سؤالاتى خواستاررهنمودهايى شديم در هر موردى به‏اندازه‏اى كه وقت اقتضا مى‏كردمطالب راهگشا و سازنده‏اى را بيان‏فرمودند. از جمله مسائلى كه در آن‏جلسه مطرح شد بيان ميزان اعتبارحكايت‏بناى مسجد مقدس جمكران‏بود و اينكه مى‏بينيم گاهى به‏بهانه‏هاى مختلف افرادى با وجوداقبال بسيار زياد عاشقان ولايت وامامت در طول تاريخ به اين ميعادگاه‏عاشقان مخلص حضرت امام زمان ،عجل‏الله‏تعالى‏فرجه، سعى مى‏كنند ازطريق بى‏اساس و ساختگى خواندن‏جريان دستور بناى مسجد جمكران‏توسط حضرت ولى عصر ،عجل‏الله‏تعالى‏فرجه، علاقه‏مندان به‏اين مكان شريف را دلسرد نمايند لذااز حضور مبارك آية‏الله صافى‏گلپايگانى، مدظله‏العالى، درخواست‏شد كه در اين مورد نظر خودشان رابيان كنند. ايشان در اين باره به نحواختصار فرمودند:

بعضى از افراد ديرباورند لذا دراغلب مسائل شبهه و وسوسه مى‏كنندوگرنه مساله بناى مسجد مقدس‏جمكران مثل ساير مسائل تاريخى‏بلكه قويتر از خيلى از مسائل تاريخى‏كه داريم به ما نقل شده است. مگر دركتابهاى تاريخى براى همه مسائل وحوادث تاريخى سند ذكر كرده‏اند؟آنچه كه هست اينكه در تاريخ قم ازكتاب «مونس الحزين‏» حكايت دستوربناى مسجد جمكران نقل شده است‏شواهد و قرائن و قواعد زيادى هم آن‏را تاييد مى‏كنند كه از جمله آنهاكرامات بسيار زيادى است كه در اين‏مكان شريف در طول تاريخ واقع شده‏است. بعلاوه علماى بسيار بزرگى‏نظير ميرزاى قمى و... به اين مساله‏بيشتر احاطه داشته‏اند در اين مطلب‏شك هم نكرده‏اند و از ابتداى امر روال‏اين بوده است كه به اين نقلها اعتمادمى‏شود به عنوان مثال حالا اگر كسى‏بگويد اينكه مى‏گويند قبر زكريا بن‏آدم يا قبر على بن بابويه در قم است‏اين را من قبول نمى‏كنم. مگر چه دليلى‏داريد كه اين احتمال نبود را رد كنيد؟در اينگونه از موارد كه شهرت تاريخى‏مستمر داريم كه فلان قبر متعلق به‏فرضا ابن بابويه است نمى‏شودبدون دليل گفت: نخير اين قبر تعلق به‏او ندارد چرا كه در مقابل اين همه‏شواهد و قرائن تاريخى كه هست اگركسى منكر بود، او بايد دليل بر انكارخود بياورد.

بعلاوه در مورد مسجد مقدس‏جمكران من خودم حضور داشتم كه‏كسى از حضرت آية‏الله بروجردى،رضوان‏الله تعالى‏عليه، پرسيد كه‏نماز مسجد جمكران را به قصد ورودبخوانيم يا نه؟

(قابل تذكر است كه حضرت آية‏ا...بروجردى در اين گونه از مطالب‏بسيار دقيق بودند در احكام هم اگر يك‏دليل محكمى در بين نبود حكم‏نمى‏كردند)

در اين مورد وقتى آن شخص اين‏سؤال را مطرح كرد ايشان تامل كردندو سپس با قاطعيت تمام فرمودند: «به‏قصد ورود بخوانيد.» بديهى است كه‏اگر حضرت ايشان با آن توجه و دقت واحتياطى كه داشتند، آن حكايت راقبول نداشتند و يا خودشان به يك‏طريق ديگرى كه صدر در صد مورداعتمادشان بود به اين موضوع‏نرسيده بودند آن حرف را نمى‏زدندمعلوم مى‏شود كه آن مرحوم كاملا به‏مساله دستور بناى مسجد مقدس‏جمكران توسط امام زمان ،عجل‏الله‏تعالى‏فرجه، اطمينان داشتندكه فرمودند به قصد ورود بخوانيد.