گسترش معرفت و اخلاق


قرآن کريم و تعاليم اهل بيت عليهم السلام بر رشد اخلاقي و معنوي بشر بيشترين تأکيد را انجام داده است زيرا که مهمترين عامل رشد و تعالي انسان به سوي هدف بلند خلقت همانا اخلاق نيکو مي باشد. پيامبرصلي الله عليه وآله هدف از پيامبري خود را تکميل مکارم الاخلاق مي شمرد [1] و قرآن نيز آن بزرگوار را بهترين الگوي رفتاري براي همه مردم معرفي مي کند. [2] ولي با کمال تأسف به واسطه دوري بشر از راهنمايي هاي قرآن و اهل بيت عليهم السلام، انحطاط اخلاقي در همه زمينه ها در جوامع بشري و به ويژه جامعه مسلمين آشکار گرديده است و همين انحراف از ارزشهاي اخلاقي از عوامل مهم ويران کردن حيات فردي و اجتماعي انسانها شده است.

حکومت امام مهدي عليه السلام که حکومت خدا و ارزشهاي الهي بر جهان است، ترويج ارزشهاي اخلاقي را در رأس برنامه هاي خود قرار خواهد داد.

امام باقرعليه السلام فرمود:

اِذا قامَ قائمُنا وَضَعَ يَدَهُ عَلي رُؤُوسِ الْعِبادِ فَجَمَعَ بِهِ عُقُولُهُمْ وَ اَکْمَلَ بِهِ اَخْلاقُهُمْ. [3] .

زماني که قائم ما قيام کند دست خود بر سر بندگان خواهد نهاد و عقل هاي ايشان را جمع خواهد کرد و اخلاق آنها را به کمال خواهد رساند.

از اين تعبير کنايه آميز و زيبا فهميده مي شود که در پرتو حکومت مهدي عليه السلام که حکومت اخلاق و معنويت است، بستر مناسب براي کمال عقلي و اخلاقي بشر فراهم خواهد آمد زيرا همانگونه که اخلاق منحط و پست از نقصان عقل و خِرد آدمي است، کمال عقل موجب بروز و ظهور اخلاق نيکو در انسان خواهد بود.

از سوي ديگر محيط آکنده از هدايت هاي قرآن و سنت هاي الهي آدمي را به سوي خوبي ها سوق مي دهد. بنابراين از درون و برون همه کشش ها به سوي فضيلت ها و زيبايي هاست و اينگونه است که ارزشهاي الهي و انساني همه جائي و عالم گير مي شود.


پاورقي

[1] پيامبر اسلام مي فرمايد: انما بعثت لاتمم مکارم الاخلاق؛ همانا من براي تکميل مکارم الاخلاق برانگيخته شدم. (ميزان الحکمة، مترجم، ج 4، ص 1530).

[2] اشاره به آيه «لقد کان لکم في رسول الله اسوة حسنة» و براي شما در رسول خدا الگوي نيکويي است. (سوره احزاب، آيه 21).

[3] بحارالانوار، 52، ص 336.