كشته شدن شيطان


همانگونه که در قرآن کريم آمده است، شيطان از سجده بر انسان خودداري کرد (حجر/31) و از درگاه خداوند رانده شد (حجر/34). در اين هنگام او از خداوند درخواستي کرد:



«قالَ رَبِّ فَأنظِرْني إلي يَومِ يُبْعَثونَ (حجر/36)



:گفت: پروردگارا! مرا تا روز رستاخيز مهلت ده (و زنده بگذار!)».



خداوند در پاسخ او:



«قالَ فَإنّکَ مِنَ الْمُنْظِرينَ * إلي يَوْمِ الْوَقْتِ الْمَعْلومِ (حجر/37و38) فرمود



:تو از مهلت يافتگاني! (امّا نه تا روز رستاخيز، بلکه) تا روز و وقت معيّني.»



از اين تعبير معلوم مي شود در خواست شيطان، اجابت نشده است، و طبق فرموده امامان عليهم السّلام منظور از روز وقت معيّن، وقت ظهور امام قائم (عج) است.



بنابر اين شيطان در اين وقت کشته مي شود يا مي ميرد.



در روايات مي خوانيم، شخصي در مورد جمله



« يَوْمِ الْوَقْتِ الْمَعْلومِ»



که در آيه مذکور آمده از امام صادق عليه السّلام سؤال کرد، امام عليه السّلام فرمود:



«وقتي که قائم (عج) ظهور کند و به مسجد کوفه بيايد، در اين مسجد، شيطان به حضور آن حضرت مي آيد و زانو به زمين مي زند و مي گويد:



«يا وَيْلَهُ مِنْ هذَا الْيَوْمِ



: واي از اين روز».



آنگاه امام قائم (عج) موي پيشاني شيطان را مي گيرد و گردنش را مي زند و او را به هلاکت مي رساند، اين روز وقت معلوم، (در آيه مذکور) است. («اثباة الهداة»، ج7، ص101)



بنابر اين شيطان کشته مي شود، ولي در اينجا اين سؤال پيش مي آيد: پس ديگر مردم آزادي در اراده ندارند و همچون فرشتگان مجبور به اطاعت خدا خواهند بود؟



خير، آزادي اراده و اختيار از انسانها گرفته نمي شود، منظور از کشتن شيطان اين است که ريشه هاي فساد و عوامل انحراف و ظلم و جور در عصر درخشان حکومت امام عصر (عج) نابود مي گردد و به جاي آن عقل و ايمان حکومت مي کند، چنانکه در حديث ديگري نيز مي خوانيم:



«در صحف ادريس پيامبر عليه السّلام آمده: تو اي شيطان! تا زماني که مقدّر کرده ام که زمين را در آن زمان از کفر و شرک و گناه پاک سازم، مهلت داده خواهي شد، ولي در اين زمان (به جاي تو ) بندگان خالص و پاکدل و با ايمان روي کار آيند آنها را خليفه و حاکم زمين مي کنم و دينشان را استوار مي سازم، که تنها مرا مي پرستند و هيچ چيز را شريک من قرار نمي دهند، در آن روز است که تو (شيطان) و همه لشکريانت از پياده و سواره را نابود مي نمايم» («بحار الانوار»، ج 52، ص 384)



توضيح بيشتر اينکه کشته شدن و نابودي شيطان همانند کشته شدن و نابودي انسان نيست، شيطان مانند بشر جسم ندارد که کشته شود، کشته شدن او در مورد بالا، همان قطع نفوذ او و مرگ حکومت و تزوير او مي باشد. («حضرت مهدي (عج)، فروغ ...»، ص 132)