بازگشت

گروه: اصحاب و ياران
 
 
مرکز پاسخگو:مؤسسه پيوند با امام
موضوع اصلي:مهدويت
موضوع فرعي:مهدويت
سؤال:چگونه مي شود منتظر و پيرو واقعي براي امام زمان( بود؟


جواب:



از مهمترين تكاليف اسلامي در دوارن غيبت، اعتراف به وجود حضرت بقية ا...( است كه مي بايست او را پيشوايي واجبالاطاعة بدانيم. و با اينكه وجود شريفش از نظرها پنهان است، و ظاهراً كسي او را نمي شناسد، در عين حال لازم است مقام رهبري و پيشوايي را از آن ايشان بدانيم؛ و اين از ضروريّات مذهب شيعه، و از بديهيّات عقايد اماميّه است. براي انسان مسلمان همين نكته بس، كه بداند امام و پيشواي او از كارهايش آگاه، از گفته هايش با خبر، از كارهاي نيك و شايسته اش شادان، از اعمال و رفتار زشتش غمگين مي شود، و در ناراحتيها به كمكش مي شتابد. بنابراين همين عقيده براي درك موقعيّت خويش، و كنترل اعمال و رفتار خود در محضر امامش، براي او كافي است، كه به طور مدام، مراقب افكار و اعمال خويش باشد. چرا كه منتظر واقعي مي داند كه امام عصر( ، مظهر عدالت است، و خشنودي او خشنودي خدا و رسول خدا( است، و خشم و غضب او موجب خشم و غضب خداوند و پيامبر( مي باشد.

از ديگر وظايف هر مؤمني در زمان غيبت حضرت حجة( ، مسأله انتظار فرج آن حضرت است. و اين بدان معناست كه همواره چشم به راه روزي باشد، كه هدف و مقصود نهايي خداوند برآورده شود، و بشريّت از يك زندگاني عادلانه، تحت رهبري مهدي موعود( ، برخوردار گردد. انتظار فرج خود بهترين انگيزه، براي تربيت و تهذيب نفوس پيروان و معتقدان واقعي امام عصر( است. در سايه تربيت و تهذيب نفس است كه نيروي اراده و ايمان تقويت، و اخلاق اسلامي در فرد تجلي مي يابد. و اينها خود مقدماتي است، در جهت آمادگي فرد، براي ظهور آن حضرت.

از ديگر نكات قابل توجه براي هر منتظر راستيني، پايبندي به تعاليم و احكام و حدود اسلامي است تا از لغزشها و انحرافاتي كه در عصر غيبت در كمين تك تك افراد جامعه است، درامان بماند. لذا بر هر مؤمني لازم، بلكه واجب است، تا احكام و حدود الهي را عميقاً فراگرفته، و بدانها عمل كند.

از جمله امور مهمّي كه بايد در عصر غيبت مورد توجّه عموم منتظرين قرار گيرد، و به عنوان يك فريضه تلقّي گردد، مسؤوليّت فرد در قبال فساد و انحرافات جامعه است، و يا به عبارت ديگر، پايبندي به اصل امر به معروف و نهي از منكر است. قرآن در اين باره مي فرمايد : بايد از ميان شما جمعي دعوت به نيكي كنند، و امر به معروف و نهي از منكر نمايند، و آنها رستگارنند.(1)









اميرالمؤمنين علي( مي فرمايد : تمام كارهاي نيك، و حتي جهاد در راه خدا، در برابر امربه معروف و نهي از منكر، چون آب دهان است در برابر درياي پهناور.(2) امام باقر( مي فرمايد : امربه معروف و نهي از منكر دو فريضة بزرگ الهي است، كه بقية فرائض با آنها برپا مي شوند، و بوسيله اين دو راهها امن، و كسب و كار مردم حلال، و حقوق افراد تأمين مي گردد، و نيز در سايه آندو است كه زمينها آباد، و از دشمنان انتقام گرفته مي شود.(3)

امر مهم ديگري كه منتظران حقيقي بايد بايد بداند عنايت خاصّي داشته باشند، موضوع صبر و استقامت و پايداري در برابر مشكلات و سختيهايي است، كه نوعاً مردم و بخصوص مؤمنين درعصر غيبت با آنها مواجهند. امام حسين( مي فرمايد : براي آن حضرت غيبتي است، كه در آن غيبت گروهي از دين خدا برمي گردند، و گروهي ثابت قدم خواهند بود، كه آنها مورد آزار و اذيّت قرار مي گيرند. به آنان گفته مي شود اين وعده چه وقت سر مي رسد، اگر شما راست مي گوييد؟! آگاه باشيد كه صابر و پايدار بر اذيّت و آزار و تكذيب و افترا، همچون كسي است كه شمشير به دست گرفته، و در پيشگاه رسول خدا( پيكار مي كند.(4)

خلاصة مطلب اينكه هر مؤمن و هر منتظر راستيني بايد بداند، كه كارهاي نيك و شايسته او، درك درجات اخلاقي و معنوي، تلاش در رسيدن به موقعيّت عالي تر از حيث معنا، اخلاص درعمل، احساس مسؤوليّت در قبال اسلام و مسلمين، و استقامت و پايداري و صبر در برابر شدائد و سختيها، مي تواند در آمادگي فرد و ايجاد شرايط ظهور، و نزديك سازي روز موعود، سهم بسزايي داشته باشد.

























ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

منابع و مآخذ :

1. سوره مباركة آل عمران/ آيه 104

2. نهج البلاغه، كلمات قصار، شمارة 374، بنقل از تفسير نمونه، جلد3،ص40

3. وسائل الشيعه، كتاب امر به معروف و نهي از منكر، باب1، ج11، ص395، حديث6

كمال الدين و تمام النعمه، شيخ صدوق، تاريخ غيبت كبري، سيد محمد صدر، تفسير نمونه، ج 3، ص317