امام مهدي(ع) از ما چه انتظاري دارند؟


 
خواننده خوب موعود، برادر عزيز آقاي رحمت اللَّه حصاري از کرمان پرسيده اند:

در بسياري از مقاله ها و کتابهايي که در زمينه وظايف منتظران نوشته شده اند، صحبت از اين شده که ما بايد در زندگي خود آن گونه سخن بگوييم و رفتار کنيم که امام مهدي(ع) مي پسندند و يا زندگي خود را آن گونه سامان دهيم که آن حضرت مي خواهند. حال پرسش اين است که: از کجا مي توان فهميد که امام زمان(ع) از ما چه مي خواهند و چه کاري را مي پسندند؟

در پاسخ اين سؤال خوب است که دو نکته را يادآور شويم:

1. امام زمان(ع) ادامه دهنده راه پيامبر(ص) و ائمه معصومين(ع) است:

از آنجا که به اعتقاد ما همه امامان معصوم(ع) مفسران کتاب خدا و بيان کنندگان سنت رسول خدا(ص) هستند، رضايت و خشنودي امام زمان(ع) در چيزي جز آنچه که در کتاب خدا آمده يا در کلمات رسول خدا(ص) و ديگر امامان معصوم(ع) به آن اشاره شده نيست. به بيان ديگر اگر کسي به همه تکاليف و وظايفي که در قرآن و روايات معصومين(ع) به آنها امر شده عمل کند و از همه محرمات و گناهاني که در اين دو منبع الهي از آنها نهي شده، دوري جويد خواهد توانست که رضايت امام عصر(ع) را چنان که بايد و شايد به دست آورد.

2. امام زمان(ع) به عوامل خرسندي و ناخرسندي خود اشاره کرده اند:

در احاديث، زيارتها و دعاهايي که در طول دوران غيبت صغرا و پس از آن به صورت توقيع و يا به صورتهاي ديگر از امام مهدي(ع) براي ما به يادگار مانده است به صراحت تمام آنچه که موجب خرسندي يا ناخرسندي آن حضرت مي گردد بيان شده و چگونه عمل کردن، چگونه سخن گفتن و چگونه انديشيدن به ما آموخته شده است. از اين رو با مراجعه به مجموعه ارزشمند يادگارهاي آن حضرت و تأمل و تدبر در آنها مي توان به راحتي هدايت را از گمراهي و صراط مستقيم را از کژراهه ها باز شناخت1.

براي روشن تر شدن موضوع، خوب است که نگاهي داشته باشيم به يکي از اين يادگارهاي گرانقدر امام عصر(ع)؛ يعني دعاي معروفي که با جمله »أللّهمّ ارزقنا توفيق الطاعة...« شروع مي شود و در اوايل مفاتيح الجنان نيز آمده است.

در اين دعاي کوتاه و مختصر، امام مهدي(ع) همه آنچه را که شايسته است ما خود را بدانها آراسته يا از آنها پيراسته سازيم در قالب درخواست از خدا بيان کرده و به صورت غير مستقيم به ما فهمانده اند که به عنوان حجت خدا، چه انتظاري از ما دارند و چگونه شيعه اي را براي خود مي پسندند.

با هم قسمتهايي ازاين دعا را مي خوانيم:

بار خدايا! توفيق فرمانبرداري، دوري از گناهان، درستي و پاکي نيت و شناخت حرامها را، روزي ما فرماي. و ما را به راهنمايي و پايداري گرامي دار و زبان ما را در درست گويي و گفتار حکيمانه استوار ساز و دل ما را از دانش و معرفت سرشار کن و درون ما را از حرام و مال شبهه ناک پاکيزه گردان و دست ما را از ستمگري و دزدي بازدار و چشم ما را از فجور و خيانت بپوشان و گوش ما را از شنيدن سخن بيهوده و غيبت بربند و... .

در ادامه اين دعا، امام عصر(ع) صفات و ويژگيهايي را که شايسته عالمان، دانش پژوهان، پيران، جوانان، زنان، توانگران، تنگدستان، جنگ جويان، حکمرانان و... است برمي شمارند و از خداوند مي خواهند که به هر يک از اين گروهها و اقشار اجتماعي صفات و ويژگيهايي را که شايسته آنهاست عطا فرمايد.

بياييد يک بار اين دعا را با ديد کسي که مي خواهد بداند امامش از او چه انتظاري دارد مرور کنيد تا ببيند آيا مي توانيد با استفاده از اين دعا بفهميد که امام عصر(ع) به طور خاص از شما چه توقع و انتظاري دارند؟!

پي نوشت:

1 . براي مطالعه سخنان امام عصر(ع) ر.ک: محمد خادمي شيرازي، مجموعه سخنان، توقيعات و ادعيه حضرت بقيةاللَّه؛ جواد قيومي اصفهاني، صحيفة المهدي(ع)؛ سيد مرتضي مجتهدي، صحيفه مهديه؛ الشيخ محمد الغروي، المختار من کلمات الإمام المهدي، 3ج.