فردا دير است...!



در مورد فلسفه و حکمت غيبت آخرين حجت خدا سخنان بسياري گفته شده و احتمالات متعددي مطرح گشته است. اما شايد اين احتمال که فلسفه غيبت آزمودن مؤمنان و تميز و تشخيص مدعيان دروغين پيروي از ولايت و منتظران از ولايت مداران واقعي و منتظران راستين است، از ديگر احتمالات پذيرفتني تر و نزديک تر به واقع باشد.

کلاس درسي را در نظر بگيريد که آموزگار آن براي آزمودن دانش آموزانش دقايقي کلاس را ترک گفته اما دورادور نظاره گر آنان است. آنچه او مشاهده مي کند چه خواهد بود؟ گروهي از دانش آموزان غيبت از آموزگار سوء استفاده کرده و به آزار و اذيت ديگر همکلاسيها پرداخته اند؛ گروهي ديگر با شيطنتهاي کودکانه خود همه کلاس را به هم ريخته اند؛ عده اي ديگر با حسرت تمام چشم به فضاي بيرون از کلاس دوخته و تماشاگر دانش آموزاني هستند که در حيات مدرسه مشغول جست و خيزند؛ برخي از دانش آموزان هم فرصت را غنيمت شمرده و به انجام تکاليف عقب مانده خود مشغولند.

قطعاً به هنگام حضور دوباره آموزگار به کلاس و اطلاع دانش آموزان از اينکه او دورادور همه آنها را زير نظر داشته است، آنهايي که وقت خود را با شيطنت و بازيگوشي به هدر داده اند بسيار شرمنده خواهند شد.

جهان عصر غيبت نيز همانند همين کلاس درس است. کلاسي که در ظاهر استاد در آن حضور ندارد. اما حرکات و سکنات هيچيک از دانش آموزانش از نگاه تيزبين استاد دور نيست و همه آنها بايد به هنگام ظهور پاسخگوي شيطنتها يا بازيگوشيهاي خود باشند.

شايد بيان کلامي از امام عصر(ع) براي درک بهتر آنچه گفته شد مؤثر باشد. آن حضرت در يکي از توقيعات خود مي فرمايد:

فليعمل کلّ امري ء منکم بما يقرب به من محبتّنا و ليتحنّب ما يدنيه من کراهتنا، و سخطنا، فإنَّ أمرنا بغتة. فجاءة حين لا تنفعه توبة، ولا ينجيه من عقابنا ندم علي حوبة.1

پس هر يک از شما بايد آنچه را که موجب دوستي ما مي شود پيشه خود سازد و از هر آنچه که موجب خشم و ناخشنودي ما مي گردد، دوري گزيند؛ زيرا فرمان ما به يکباره و ناگهاني فرا مي رسد و در آن زمان توبه و بازگشت براي کسي سودي ندارد و پشيماني از گناه کسي را از کيفر ما نجات نمي بخشد.

آري، همه ما در آزموني بزرگ واقع شده ايم. آزموني که اگر از آن سربلند بيرون آييم برترين مردم همه روزگاران خواهيم بود.2 و اگر از عهده آزمون برنياييم فرداي ظهور بايد در برابر حجت خدا پاسخگو باشيم. پس بياييم از همين امروز و پيش از آنکه واقعه ناگهاني ظهور فرا رسد خود را براي پاسخگويي در برابر امام عصر(ع) آماده کنيم؛ چرا که فردا خيلي دير است.

پي نوشتها :

1 . احمدبن علي بن ابي طالب طبرسي، الإحتجاج، ص495؛ همچنين ر.ک: محمدباقر مجلسي، بحارالانوار، ج53، ص176، ح 7.

2 . ر.ک: محمدباقر مجلسي، همان، ج52، ص122، ح4.