وظايف منتظران -1


 
در زمان غيبت امام زمان (عليه السلام) منتظران آن حضرت چه وظايفي بر عهده دارند؟

در تفکر شيعي انتظار موعود به عنوان يک اصل مسلّم پذيرفته شده، و از آن به عنوان برترين اعمال ياد شده و تأکيد شده است که منتظر فرج باشيد و از رحمت خدا مأيوس نباشيد (به جهت طولاني شدن غيبت) چرا که بهترين اعمال در پيش خداوند انتظار فرج است.

از بررسي اخبار و روايات معصومين(عليهم السلام)وظايفي چند در عصر غيبت براي منتظران استفاده مي شود:

1 ـ شناخت حجت خدا و امام زمان (عليه السلام): مهم ترين وظيفه ي يک فرد منتظر تلاش براي کسب معرفت نسبت به وجود مقدس امام زمان (عليه السلام) است چرا که انسان بدون شناخت امام و منزلت او نمي تواند وظيفه ي خود را در رابطه ي با او تشخيص دهد. در روايت آمده است: «من مات و لم يعرف امام زمانه مات ميتة جاهلية». «هر کس بميرد و امام زمان خويش را نشناسد به مرگ جاهليت مرده است.»

2 ـ تهذيب نفس و کسب فضايل اخلاقي (خود سازي فردي): منتظر واقعي هميشه در صدد کسب فضايل اخلاقي و آراسته شدن به صفات خوب انساني است.

3 ـ تلاش براي اصلاح جامعه (خود سازي اجتماعي): تلاش براي برطرف کردن مفاسد اجتماعي از طريق امر به معروف و نهي از منکر و اهتمام براي تربيت نسل مهذّب و کارا و خلاصه آماده سازي زمينه براي ظهور امام زمان (عليه السلام)يکي از وظايف منتظر واقعي است، چون تا زمينه ي ظهور فراهم نگردد امکان ظهور امام زمان (عليه السلام)ميسر نخواهد شد.

4 ـ کسب آمادگي هاي فکري و فرهنگي و نظامي براي ياري امام زمان (عليه السلام): چرا که آن حضرت پس از قيام به ياراني نياز دارند که حداقل در يکي از عرصه ها بتواند مفيد واقع گردد.

5 ـ توبه از گناهان

6 ـ اطاعت و پيروي از نايبان امام زمان (عليه السلام): همان طور که مي دانيم در زمان غيبت امام زمان (عليه السلام) مردم موظفند در تمام کارها و حوادث، به توصيه ي ائمه ي اطهار(عليهم السلام)بويژه امام زمان (عليه السلام) به فقهاي جامع الشرايط ـ که نواب عام آن حضرت هستند ـ مراجعه کنند و به احکامي که آن ها طبق موازين شرعي صادر مي کنند، عمل نمايند.

7 ـ دعا براي سلامتي امام زمان (عليه السلام) و تعجيل فرج ايشان: منتظر واقعي در هر صبح و شام با خلوص نيت از پيشگاه خداي مهربان سلامتي و ظهور امام زمان (عليه السلام)را درخواست مي نمايد.

8 ـ صدقه دادن براي سلامتي امام زمان (عليه السلام)

9 ـ انجام اعمال عبادي مانند خواندن نماز و قرآن، زيارت نمودن به نيابت از امام زمان (عليه السلام)

10 ـ توجه به اماکني که مورد عنايت امام زمان (عليه السلام) است نظير مشاهد مشرفه، مسجد سهله، مسجد جمکران و ...

11 ـ توسل به امام زمان (عليه السلام) و زيارت آن حضرت با زيارت ها و دعاهايي که در کتب ادعيه مانند مفاتيح الجنان آمده و از آن جمله موارد ذيل است:

الف) دعاي عهد که هر روز صبح بعد از نماز خوانده مي شود: اللهم رب النور العظيم و رب الکرسي الرفيع ... ،

ب) دعاي اللهم عرفني نفسک فانک لم ان لم تعرفني نفسک ... اين دعا در عصر روز جمعه خوانده مي شود،

ج) دعاي که براي برآورده شدن حاجات ذکر شده است و با اين عبارت شروع مي شود: الهي عظم البلاء و برح الخفاء ...،

د) دعا براي سلامتي امام زمان (عليه السلام): اللهم کن لوليک الحجة ابن الحسن ...،

هـ) دعاي حضرت مهدي (عليه السلام) که با اين عبارت آغاز مي شود: اللهم ارزقنا توفيق الطاعة و بعد المصيبته ...،

و) زيارت آل ياسين.

جهت توضيح بيشتر به کتابهاي (وظيفة الانام) و (شيوه هاي ياري قائم آل محمد عليه السلام) مراجعه شود.