وظايف منتظران -2




1- شناخت حجت خداو امام عصر(ع)

اولين ومهمترين وظيفه اي که هر منتظر بر عهده دارد ، کسب معرفت نسبت به وجود مقدس امام و حجت زمان خويش است . پيامبر اکرم (ص) فرمودند: (( هرکس که بميرد و امام زمانش را نشناسد ، به مرگ جاهليت مرده است . ))

ودرروايت ديگري که مرحوم کليني ازامام محمد باقر (ع) نقل مي کند آمده است : (( هرکس درحالي که امامي نداشته باشد بميرد ، مردنش مردن جاهليت است و هرآنکه درحال شناختن امامش بميرد پيش افتادن و با تاخير اين امر ( دولت آل محمد (ص) )

اورازيان نرساند و هر کس بميرد در حاليکه امامش را شناخته همچون کسي است که در خيمه قائم (ع) با آن حضرت باشد. ))

شناخت امام زمان (ع) ازشناخت ديگر امامان معصوم (ع) جدانيست و اگر کسي به طور کلي به شان و جايگاه ائمه هدي واقف شد ، صفات و ويژگيهاي آنها را شناخت و به مسئوليت خود دربرابر آنها پي برد .قطعا نسبت به امام عصر (ع) نيز به شناختي شايسته مي رسد. به گونه اي که اين شناخت سبب درامان ماندن ما از شبه هاي ملحدان و مايه نجاتمان ازاعمال گمراه کننده مدعيان دروغين باشد.

2- پيراستگي ازبدي ها و آراستگي به خوبي ها

دردروايتي ازامام صادق (ع) نقل شده ، آمده است : (( هرکس که دوست مي دارد ازياران حضرت قائم (ع) باشد بايد که منتظر باشد ورداين حال به پرهيزکاري و اخلاق نيکو رفتار نمايد، درحاليکه منتظر است ، پس چنانچه بميرد و پس ازمردنش ، قائم به پا خيزد ، پاداش او همچون پاداش کس يخواهد بود که آن حضرت را درک کرده است ، پس کوشش کنيد و درانتظاربمانيد ، گوارا باد بر شما اين اجر،اي گروه مشمول رحمت خداوند !))

امام عصر (ع) با موجه به ناگهاني بودن امرظهور ة همه شيعيان رادرزمان غيبت به انجام اعمال پسنديده و دوري از اعمال ناپسند فراخوانده ، مي فرمايند : (( پس هر يک ازشما بايد آنچه را که موجب دوستي ما مي شود ، پيشينه خود سازد و ازهرآنچه موجب خشم و ناخشنودي ما مي گردد دوري گزينيد ، زيرا فرمان ما به يکباره و ناگهاني فرا ميرسد و درآن زمان توبه و بازگشت براي کسي سودي ندارد و پشيماني از گناه کسي را ازکيفر ما نجات نمي بخشد.))

مووضع تهذيب نفس و دوري گزيدن از گناهان و اعمال ناشايست به عنوان يکي از وظايف منتظران درعصر غيبت ازچنان اهميتي برخوردار است که در توقيع شريفي که ازناحيه مقدسه حضرت صاحب الامر به مرحوم شيخ مفيد (ره) صادر گرديده ، اعمال ناشايست و گناهان يکه ا زشيعيان آن حضرت سر مي زند ، يکي از اسباب و يا تنها سبب طولاني شدن غيبت و دوري شيعيان ازلقاي آن بدر منير شمرده شده است : (( ... پس تنها چيزي که ما را از آنان پوشيده مي دارد ، همانان چيزهاي ناشايسيت است که ازايشان به ما مي رسد و خوشايند ما نيست و ارآنان انتظار نمي رود.))

درنامه امير المومنين علي (ع) خطاب به عثمان بن حنيف ، فرماندار بصره آمده است : (( آگاه باش که هر پيروي را پيشوايي است که پي وي او را پويد وازنور دانش او روشني جويد ، بدان که پيشواي شما بسنده کرده است ازدنياي خود به دو جامه فرسوده و دو قرصه نان را خوردني خويش نموده ، بدانيد که شما چنين نتوانيد کرد .ليکن مراياري کنيد به پارسايي و کوشيدن و پاکدامني و درستي ورزيدن.))

3- پيوند با مقام ولايت

درروايتي که از امام محمد باقر (ع) نقل شده آن حضرت درتفسير اين کلام خداي تعالي : (( اي کسانيکه ايمان آورده ايد، شکيبا باشيد و ديگران را به شکيبايي فرا خوانيد و مراقب و مواظب باشيد و از خدا بترسيد ، باشد که رستگار شويد.))

مي فرمايند : (( برانجام واجبات صبر کنيد و با دشمنانتان پايداري کنيد ، و پيوند خود را با امام منتظرتان مستحکم نماييد.))

اين که مي بينيم در روايتهاي متعددي ، امامان ما منتظران و شيفتگان جهاد دررکاب آن امام عصر را به تجديد عهد و بيعت با امام زمان خود سفارش کرده و ازآنها خواسته اند درآغاز هرروزو حتي بعد از هر نماز واجب دعاي عهد بخوانند،همه نشان از

اهميت پيوند دائيم شيعيان با مقام عظماي ولايت و حجت خدادارد.

بدون هيچ ترديدي اگر در جامعه اي فرهنگ مهدويت حاکم شود و همه تنها درپي رضاي امام زمان خود باشند ،آن جامعه هرگز درچار بحران فرهنگي ، از خود بيگانگي ، ياس و نااميدي و انحطاط نخواهد شد.اين نکته نيز مسلم است که اگر همه شيعيان

با همدلي و همراهي دست بيعت و ياري به سوي مولا و سرور خود دراز کنند و بر نصرت او متفق شوند ، ديري نخواهد پاييد که فرج مولايشان رادرک خواهند کرد و براي هميشه ازظلم ها و ذلتها رهايي خواهند يافت .

4- کسب آمادگي براي ظهور حجت حق

درروايتي که نعماني ازامام صلدق (ع) نقل کرده ، آمده است: (( هريک ازشما بايد براي خروج حضرت قائم (ع) سلاحي مهيا کند . هرچند يک تير باشد ، خداي تعالي هرگاه بداند کسي چينن نيتي دارد ، اميد آن است که عمرش را طولاني کند تا آن حضرت رادرک کند ( وازياران و همراهانش قرارگيرد) )) .

درروايت ديگري مرحوم کليني ازامام ابوالحسن ( موسي کاظم (ع) ) نقل مي کند که : (( ... هرکس اسبي رابه انتظار امر مانگاه دارد و به سبب آن دشمنان ما را خشمگين سازد ، در حاليکه او منسوب به ماست ، خداوند روزيش را فراخ گرداند ، به او شرح صدر عطا کند ، او را به آزمايش برساند ودررسيدن به خواسته هايش ياري کند .))

بايد توجه داشت که نحوه آمادگي و مهيا بودن براي ظهور بستگي به شرايط زمان و مکان دارد و اگر در بعضي ازروايات سخن ازآماده کردن اسب و شمشير براي ظهور ولي لامر (ع) به ميان آمده، و براي آن فضيلت بسيار برشمرده شده است ، به اين معنا نيست که اينها موضوعيت دارند ، بلکه با قدرير تامل روشن ميشود که ذکر اين موارد تنها به عنوان تمثيل و بيان لزوم آمادگي رزمي براي ياير آخرين حجت حق است و مسلما دراين عصر بر شيعيان لازم است که با فراگرفتن فنون رزمي و مسلح شدن به تجهيزات نظامي روز، خود را براي مقابله بادشمنان قائم آل محمد (ع) آماده سازند.

5- ارتباط با فقها و مراجع تقليد

ائمه (ع) تکليف مارادرزمان غيبت و عدم دسترسي به امام معصوم (ع) را مشخص کرده و به ما امر فرموده اند که به فقهاي جامع الشرايط مراجعه کنيم . درروايتي که امام حسن عسکري (ع) ازامام صادق (ع) نقل مي کنند،چنين مي خوانيم : (( ... اما هريک ازفقها که نفس خود را بازدارنده ، دين خود را نگهدارنده ، هواي خودراپس زننده و اوامر مولاي خودرااطاعت کننده بود، برعوام ( مردم) لازم است که از او پيروي کنند...))

امام عصر (ع) دريکي از توقيعات خود در پاسخ (( اسحاق بن يعقوب )) مي فرمايند: (( ... و اما دررويدادهايي ( که در آينده ) پيش مي آيد به راويان حديث به ما مراجعه کنيد ، زيرا آنها حجت برشما هستند و من حجت خدابرايشان ))

بنابراين برهمه منتظران امام عصر (ع) لازم است که بنا به فرموده امامان خود با پيروي ازفقها و مجتهدان واجد شرايط ،اعمال ديني خودراانجام دهند.

6- دعابراي تعجيل فرج

امام عصر (ع) درتوقيعي که خطاب به (( اسحاق بن يعقوب )) صادرشده ، مي فرمايند: (( براي تعجيل فرج بسيار دعا کنيد که فرج شما همان است.))

امام حسن عسکري (ع) نيز دعا بري تعجيل فرج راشرط رهايي ازفتنه هاي دوران غيبت دانسته ، مي فرمايند: (( به خدا سوگند (او) غيبتي خواهد داشت که در آن تنها کساني ازهلاکت نجات مي يابند که خداوند آنها را برقول به امامتش ثابت قدم داشته ودردعا براي تعجيل فرجش موفق کرده است.))

دعابراي تعجيل فرج ازچنان اهميتي برخوردار است که امام صادق (ع) مي فرمايد : (( هرکس بعدازنماز صبح و نماز ظهربگويد: (( خداوندا! برمحمد (ص) و خاندان اودرود فرست ودرفرج ايشان تعجيل کن )) نميرد تا قائم (ع) رادريابد.))

7- بزرگداشت ياد و نام حضرت مهدي (ع)

منتظران راستين بايد نام همه معصومين (ع) رابزرگ بدارند و جز با تعظيم و احترام ازآنهاياد نکنند .امادراين ميان امام مهدي (ع)جايگاه و شان ويژه اي دارند ، زيرا : 1- ايشان امام عصر و زمان ما و حجت حي و حاضر و ناظر خداوند هستند .

2- آن حضرت وارث همه فضايل و شايستگي هايي هستند که درخاندان رسالت وجود داشته است .

3- آن امام احياء کننده مکتب اهل بيت (ع) ،بلکه احياءکننده دين و دين باوري درسراسر جهان هستند.

4- ايشان دربين امامان پيش از خود نيز ازجايگاه ويژه اي برخورداربودند.تا آن جاکه امام صادق (ع) درپاسخ کسي که ازايشان مي پرسد: (( آيا قائم (ع) متولد شده است )) مي فرمايند: (( خير امام اگر او رادريابم در همه ايام زندگاني ام خدمتگزارش خواهم بود .)) بزرگداشت نام و ياد امام مهدي (ع) مصاديق مختلفي دارد که دراينجا به سه مورد آن اشاره مي کنيم : الف) برپاخاستن به هنگام شنيدن نام ها ي آن حضرت .

ب) نکوداشت روزهاي منسوب به آن حضرت

ج) آغاز کردن هرروز با سلام به پيشگاه آن حضرت

درطول تاريخ حيات پرافتخار (( تشيع )) مهمترين عاملي که شيعيان رادربرابر تمام حکومتهاي جور و ستم و دستگاههاي ظلم و فساد حفظ نموده و آنها رادرجريان زمان، باهمه محروميتها ، رنج و شکنجه ها و حبس وتبعيد ها دربرابر تمام صدمات و لطماتي که از ناحيه زمامداران ستمکار برآنان واردشده است اززوال و انقراض نگه داشته است ، عقيده به ظهور حضرت مهدي (عج) بوده است .

پس بيائيد منتظران راستيني براي آن امام همام باشيم .