هزاره اي در هم پيچيده و خارق العاده


 
وحدت نظري غيرمنتظره ميان منتظران موعود و در هم پاشيدگي

نوشته: داميان تامپسون

ترجمه: امين ميرزايي



توضيح مترجم:

دومين هفته از ژانويه سال جاري ميلادي مجله انگليسي زبان «تايم » گزارش ويژه خود را به مساله بحران رايانه ها در آستانه سال دو هزار و ارتباط اين مساله با حرکتي جهاني در استقبال از موعود منتظر اختصاص داده است. نظر به اهميت برخي مباحث طرح شده در اين گزارشها، برگردان فارسي دو مقاله انتشار يافته را در اين شماره به خوانندگان گرامي مجله موعود تقديم مي کنيم و پيشاپيش اين نکته را يادآور مي شويم که انعکاس مباحث ياد شده به معني تاييد صد در صد همه مفاد آن نيست.



قبل از ارايه برگردان فارسي اين دو مقاله ذکر چند نکته ضروري است. اولا مساله بحران رايانه ها در سال دو هزار معضلي است که به گفته کارشناسان از عدم توانايي قرائت درست تاريخ سال دو هزار از سوي رايانه هايي نشات مي گيرد که با توجه به زبان برنامه نويسي کوبول، از دو رقم سمت راست هر سال براي نمايش تاريخ آن استفاده مي کنند. در اين حالت همه رايانه هايي که در شبکه هاي تو در توي ارتباطي، اطاق کنترل موشکهاي بالستيک، مرکز کنترل ماهواره ها سيستمهاي مخابراتي و برق رساني، برج مراقبت فرودگاهها و دهها امثال آن مشغول به فعاليت اند، در ابتداي سال دو هزار صد سال به عقب برمي گردند که اين خود مستوجب در هم ريختن نظام برنامه ريزي آنهاست. به طور مثال سال 2000، دو صفر خوانده مي شود که در نظر رايانه ها با سال 1900 برابر است.



نکته ديگر مساله مکاشفات يوحناست. واژه apocalypse به معني مکاشفه و الهام و در معناي خاص خود به مفهوم کتاب مکاشفات يوحناست. بنابراين کلمه ديگري که در متن مقالات مذکور بارها تکرار شده است: "apocalyptic" ، نشان دهنده نوعي نسبت به اين مکاشفات است. از آنجا که مضمون اصلي اين مکاشفات فرود مسيح، عليه السلام، پس از واقعه آرماگدون (Armageddon) و شکست نيروهاي شيطاني از سوي سپاه توحيد است، اين کلمه را در غالب موارد به «موعود» ترجمه کرده ايم در حاليکه شايد ترجمه دقيق آن «مربوط به مکاشفات يوحنا» باشد.



مساله سوم تامل در نوع واکنش بيگانگان بااين مسايل است. سخن به گزافه نگفته ايم اگر دول غربي، بنيادگرايان مسيحي، تحليلگران سياسي و نظامي آمريکا و اروپا و صهيونيسم غارتگر را در پي گيري مسايل مربوط به موعود از ما شيعيان بمراتب فعالتر بدانيم. بازخواني پرونده پيشگوييهاي «نوستر آداموس » صرف نظر از صحت و وثاقت يا مجعول بود. نشان، طراحي جنگ ستارگان از سوي دولت ريگان، اتخاذ سياستهاي خاص برون مرزي نسبت به برخي کشورها همچون ايران و عراق و ليبي و سودان، ظهور فرقه هاي منجي گراي مسيحي قطع نظر از درصد درستي مدعايشان، همه و همه نشانه هايي از جدي گرفته شدن اين موضوع از سوي بيگانگان هستند. درهمين چند سال گذشته و پس از بروز خيزشهاي عمومي مسيحيان بنياد گرا که با طرح بناي «هيکل سليمان » از سوي يهوديان افراطي در اورشليم همراه شد، چندين و چند فيلم سينمايي و کتاب و مجله و سايت کامپيوتري به طرح اين موضوع اختصاص يافته اند و دريغ از حرکتي در خور از اين جانب.



اين مساله براي سران دول غربي تا حدي جدي است که به گزارش مجلات مختلف و راديوهاي برون مرزي تبليغ مسيحيت، سازمانهايي چون صليب سرخ بين الملل، تحليلگران سياسي، رهبران اجتماعي و حتي کليساهاي انجيلي به طراحي طرحهايي براي مقابله با شرايط بحراني رو آورده اند يا برخي سکولاريستهايي که وقوع واقعه اي را ولو نه لزوما در سال يا سالهاي آينده بسيار جدي مي بينند، درست به همان سبکي که در روايات اسلامي مربوط به علايم ظهور به آنها اشاره شده به جمع آوري آذوقه و سلاح و حتي پناه بردن به نقاط امن و دامنه کوهها، درون پناهگاهها و جوف غارها پرداخته اند. در همين شماره تمام Time از گروههاي مختلف مردم آمريکا به چاپ رسيده که با لحاظ احتمالي ولو ضعيف در مورد وقوع واقعه اي خاص در آينده خود را براي استقبال از آن حادثه آماده مي کنند و جالب آنکه مستعبلين مورد نظر بيش از مکاشفات يوحنا و پيشگوييهاي مسيح، عليه السلام، به شواهد عيني موجود درباره در پيش بودن حادثه اي عظيم استناد کرده اند.



به هر تقدير سخن بر سر آن نيست که تاريخ وقوع واقعه لزوما سال يا چند سال آينده است که اين تعيين وقت و از لحاظ شرعي ممنوع شمرده مي شده، بلکه، سخن بر سر لزوم هشياري و آگاهي از ديدگاه عمومي مردم جهان است و بي ترديد اهميت تامل در اين سري مباحث از تعمق در آرايي که از تاريخ طرحشان نزديک به سه قرن و نيم مي گذرد نه تنها کمتر نيست، بلکه براي کساني که به روز آمد بودن اطلاعات خود مي انديشند بمراتب مهمتر است.



مقاله اول:

براي ميليونها نفر از معتقدان به موعود در سراسر جهان، پيش بينيهاي تکان دهنده اي درباره حوادث ناگواري که به دنبال از هم پاشيدن سيستمهاي رايانه اي در سال دو هزار پيش خواهد بود، زنگ اخباري آشنا و هيجان انگيز به همراه دارد: وحشت عمومي، فلج شدن دولتها، بلوا بر سر غذا، سقوط هواپيماها بر روي آسمانخراشها.



در طول چند دهه، بنياد گرايان مسيحي پيش بيني مي کردند که دقيقا همين نوع در هم ريختگي در پهنه اجتماع در گوشه و کنا رکمين کرده است، اينک، با کمال شگفتي مي بينند که نه تنها اين سناريوها جدي گرفته شده اند، بلکه از سوي افرادي به دايره بحث گذاشته مي شوند که تا پيش از اين به آنها پوزخند مي زدند برنامه نويسان رايانه ها، ارباب تجارت و سياستمداران. در همين سال گذشته دردسرهاي ناشي از فرا رسيدن هزاره جديد، بيش از هر پيشگويي ديگري از کتاب مقدس به مساله موعود گرايي دامن زد. اين دردسرها تب هزاره گرايي را تا همه مرزهاي ملي و مذهبي با خود به همراه برده و افراد سکولار را هم به هزاره گراياني دور از انتظار بدل ساخته است.



به عنوان مثال استيو واتسون به پناهگاهي پنهان واقع در اوکلاهما، با گنجايش کافي براي چهل نفر، محصور در حلقه اي از نقل مکان کرده است. تصويري از او در مجله وايرد (wired) ، مردي گوشتالو و ستيزه جو را نشان مي دهد که در چهره واقعي يک طالب بقا خيره به جهان چشم دوخته است: نيمي نگران و نيمي به خود متکي. او مي توانست يکي از آينده بيناني باشد که براي شنيدن صداي سم اسبان چهار اسب سوار موعود گوش خوابانده است، ولي چنين نيست. او تنها به خاطر [بحران کامپوترها] در سال دو هزار آنجاست. واتسون يک تحليلگر سيستمهاي رايانه اي است که دو سال قبل، مسؤوليت اخذ اطمينان از آمادگي لازم يک شرکت عظيم مخابراتي در ايالات متحده را براي مواجهه با سال دو هزار بر عهده داشته است. پيش از آنکه اين ماموريت عظيم به نحو کامل به انجام رسد، او متقاعد شده بود که هرچه کرده باد هوا بوده است. اگر شبکه سراسري و تو در توي برق از کار بيفتد، جامعه هم آرام آرام از هم مي پاشد. بنابراين او به همان نحوي که موعود گرايان در طول دستکم دو هزاره يادآور شده اند سر به کوه گذاشت.



اگر [بحران کامپيوترها] در سال دو هزار کارشناسان رايانه را به معتقدان به آخرالزمان بدل کرده است، بر بسياري از پيروان کليساي انجيلي و بنياد گرايان، اثري معکوس برجا گذارده. مسيحيان دست راستي که تا پيش از اين بيش از جريان رسمي کليسا از ادبيات رايانه اي دور بوده اند، بسرعت به کارشناسان فاضل مباحث مربوط به سال دو هزار بدل مي شوند. خطابه اي جذاب که در نشست سالانه ائتلاف مسيحيان، با عنوان راهي به سوي پيروزي ايراد شد، کارگاهي درباره [بحران] سال دو هزار بود که طرحهايي را به منظور فراهم کردن آذوقه، سرپناه و لوازم درماني در زمان وقوع هرج و مرج به کليساها ارايه مي کرد. سايتهاي کامپيوتري مسيحي همچون طرح يوسف دو هزار (The,JosephProject 2000) واکنشهاي لازم در زمان وقوع شورش را مو به مو در ميان مي گذارند. سايت مذکور در اينباره مي گويد:



«خودتان را آماده کنيد. براي يافتن راههاي بديعي که شما را با کليساهاي واقع در جغرافياي محل سکونتتان پيوند دهد دست به کار شويد... براي جامعه خود انباري با نشان Y2K (سال دو هزار) دست و پا کنيد.»



تاکيد اصلي اين دسته از واکنشهاي مسيحي، بر گشوده شدن دريچه اي فوق العاده براي تبليغ کليساي انجيلي است که از سوي Y2K در اختيار گذاشته شده است. همچنانکه يکي از سايتها عرضه مي کند: «بزرگترين موقعيتي که از زمان برج بابل تا کنون دست داده است.» موضوعات مربوط به آخرالزمان بيش از آنکه صراحتا بر زبان رانده شوند به اشاره مطرح شده اند. اما به گفته استفن اوليري (O`eary) يک استاد رشته ارتباطات در دانشگاه کاليفرنياي جنوبي نيازي به اين [پرده پوشي] نيست. «سايتها خوشبينانه از علايم [ظهور] سخن مي گويند، در حالي که مخاطبان با اين نشانه ها به سمت نوعي نظام اعتقادي درباره موعود سوق داده مي شوند. براي چنين افرادي [بحران] سال دو هزار داستان فرو ريختن پيکره اقتدار سکولاريسم را به همراه دارد. سالهاي سال کارشناسان کامپيوتر هزاره اي فني و بي خدا را پيش بيني مي کردند، حالا با در پيش بودن [بحران رايانه ها] در سال دو هزار براي کساني که به مداخله الهي باور دارند طعنه زدن بسيار خوشايند است.»



اگر مسيحيان پيرو کليساي انجيلي از سخن بي پرده درباره [رابطه] بحران رايانه ها در سال دو هزار با آخرالزمان طفره مي روند، درباره صداهاي افراطي تر چنين سخني لزوما صادق نيست. به گفته چيپ بارلت، تحليلگر ارشد انجمن مطالعات سياسي، يک منبع انديشه ليبرال، سال دو هزار در حال ايجاد نوعي وحدت نظر ميان همه گروههاي تندرو است: «شما مي توانيد به آنکه در سال دو هزار نظامي نوين و جهاني تحت سيطره شيطان شکل خواهد گرفت، يا به آنکه نظام اقتصادي از سوي يهوديان فرو خواهد پاشيد و يا به آنکه نخبگان مرموز اين واقعيت را که بحران رايانه ها در سال دو هزار چاشني زمستاني هسته اي خواهد بود پنهان مي کنند باور داشته باشيداينکه قهرمان که باشد مهم نيست، شما مي توانيد در بحثهاي کاربردي، درباره آنکه کدام صافي آب بهتر کار مي کند، با ديگر طالبان بقا زمينه مشترکي براي صحبت بيابيد.»



بسياري از فرهيختگان هزاره گرا از آنکه سال دو هزار به تروريسم بينجامد دل نگرانند. اوليري در اينباره مي گويد: «تمام کاري که بايد انجام شود جاسازي ماهرانه بمبي در اطاق کنترل شبکه برق است تا بخش وسيعي از کشور را تحت تاثير قرار دهد. من در اينباره با نمايندگان اف. بي. آي صحبت کرده ام و آنها بخوبي از اين مساله آگاهند. «به هر تقدير يکي از چشم اندازهاي اضطراب انگيزتر، دلهره هزاره نو در ميان جوامع گسترده تر است. آندره گو (Gow) يک استاد تاريخ در دانشگاه البرتا با اشاره به وابستگي اين مساله به موقعيت جغرافيايي هر منطقه مي گويد: «در زمستان زود هنگام کانادا، دما تا چهل درجه سانتيگراد زير صفر پايين مي آيد. يک شب با قطع برق، مردم در خانه هايشان شروع به مردن مي کنند.» او مي گويد: «مردم اينجا کيس و پرطاقت اند اما از عهده تحمل چنين فاجعه اي برنمي آيند.»



و ديگر نقاط جهان؟ کريستوفر وارتلي يک تحليلگر مقيم لندن که به مؤسسات بزرگ مالي درباره دردسرهاي هزاره جديد خدمات مشاوره اي ارايه مي دهد، بر اين باور است که قائمه مسيحيان در غير جايي که مي بايست به جستجو مشغولند. او مي گويد: «[بحران] در سال دوهزار بر آمريکا و اروپاي غربي اثر ناچيزي بر جا مي گذارد. پيامدهاي اين حادثه مي تواند به در هم پاشيدگي جوامعي چون چين، کره، تايلند و آفريقاي جنوبي بينجامد. اينها جاهايي هستند که ما بايد به جنبشهاي هزاره گرايانه بگرديم.» به هر تقدير از نظر او بدترين کابوس مربوط به روسيه است: «يک جامعه عميقا مذهبي و از جا درآمده که سخت به تجهيزات سالخورده رايانه اي متکي است. موعود شما آنجاست.»







هدف حمله:بيت المقدس (اورشليم)

نويسندگان و گزارشگران:

ليرابير (Beyer) از اورشليم (بيت المقدس)

ريچارد وودبري از دنور

ترجمه: امين ميرزايي



هيچ جاي ديگري بر روي زمين چون اورشليم شمارش معکوس خود را براي تحقق وعده موعود آغاز نکرده است. اين شهر نقطه متمرکز پيشگوييهاي کتاب مقدس و افسانه هاي پر رمز و راز است با طور سينا و مسجدالاقصايش، همان قرارگاه معبد سليمان، پايگاه فرود احتمالي مولي [مسيح، عليه السلام]. اين مساله به احتمال قريب به يقين، علت حضور پيروان مونت کيم ميلر، رهبر فرقه کلرادو در اسرائيل و حساسيت روزافزون اسرائيليها با نزديک شدن هزاره جديد و فرمان اخراج آن عده از پيروان اين فرقه است که در هفته گذشته دسترسي به آنان ممکن بوده است. ميلر که به همراه هشتاد نفر از ياران منتظر مسيحي خود مستقر در دنور (Denver) ، سپتامبر گذشته ناپديد شده است، خود را يکي از مبشرين مورد اشاره يازدهمين فصل از مکاشفات يوحنا مي داند، کسي که در خيابانهاي اورشليم کشته مي شود و سپس مسيح وار سه روز بعد، از مرگ برمي خيزد. «آماده باشيد که دنبال من بياييد و بميريد.» اين جمله اي است که ميلر پيش از ناپديد شدن دسته جمعي پيروان خود را با آن فراخوانده است.



به دنبال هشدار اف.بي آي، اسرائيل از چند ماه قبل اولين گروه از مسافران رسيده از دنور (Denver) را زير نظر گرفته است. بر خلاف مسيحيان منجي گرايي که پوشيده در رداهايي مقدس پيرامون شهر قديمي اورشليم حلقه زده اند، اين فرقه گرايان افرادي خوش پوش و صريح اند که بسادگي تحت عنوان توريست از مرز عبور کرده اند. با اين حال يک مقام امنيتي اسرائيل ادعا مي کند که گروه مسيحيان منتظر خود را براي يک «شورش بزرگ » در مسجدالاقصي که هدف از آن دامن زدن به جنگي ميان اعراب و يهوديان است آماده مي کنند. آنچه که در آرماگدون [نبرد نهايي نيروهاي خير و شر] به اوج خود مي رسد. تصميم بر عدم انتظار براي فرا رسيدن پايان جهان، اسرائيلي ها را بر آن داشت که به دو خانه اي که چهارده نفر از افراد اين فرقه در آن سکونت داشتند به اين بهانه که آنها سه مرد را به منظور طراحي عمليات خرابکارانه و بمب گذاري در مکانهاي مقدس پناه داده بودند يورش ببرند. گرچه اين عده خواهان رفتن به يونان به منظور پيوستن به همکيشان خود بوده اند، اما هر چهارده مسيحي منتظر، در روز شنبه به دنور باز گردانده شدند. برخي از اعضاء فرقه مذکور هفته پيش ادعا کردند که ميلر در لندن بوده است. هال مانسفيلد سرپرست فرقه مستقر در کلرادو مي گويد: «ميلر مي تواند آنها را از هر جايي با تلفن اداره کند.» ميلر که خود را Trinity (ثالوث) مي داند در برابر هلکوپترهاي سياه، نظام نوين جهاني و بحران سال دو هزار موضعگيري کرده است.



يک مقام امنيتي اسرائيل مي گويد: «جنگ بعدي از مرزهايمان به ما تحميل نمي شود، بلکه از همين جا از مسجدالاقصي آغاز خواهد شد.» هم موساد و هم شينبت، سرويسهاي اطلاعاتي داخل و خارج اسرائيل با مساله پي گيري و نظارت بر تهديدات صورت گرفته از سوي هزاره گرايان درگير شده اند. يک منبع نزديک به دستگاههاي امنيتي اسرائيل يادآور مي شود: «اولين فرض شما بايد اين باشد که اين افراد منطقي و قابل پيش بيني هستند. آنها مي توانند تقريبا هر کاري را در هر زماني انجام دهند.» او براي نمونه يادآور مي شود: «سي و يکم دسامبر1999 ضرورتا روز واقعه نيست، اين حادثه مي تواند در فوريه سال 2000 يا در ژوئن 1999 هم اتفاق بيفتد.»



اولياي امور نه تنها به ميلر و فرقه او چشم دوخته اند، بلکه يک گروه ديگر آمريکايي را هم که تقريبا دوازده نفرند و در صومعه هايي در کوههاي اطراف اورشليم، در حوالي کرانه غربي [رود اردن] سکونت دارند زير نطر گرفته اند. با سازماندهي محدودتري از فرقه دنور، گروه مزبور منتظر اشاره رهبر خود براي ورود به مسجدالاقصي هستند. بنا به گفته يک مقام اسرائيلي هريک از آنان انتظار دارد که در وقايع آخرالزمان نقشي اساسي ايفا کند. اين مقام رسمي مي گويد: «هر يک از آنان احساس مي کند که او مرد برگزيده براي انجام اين ماموريت است.» اعضاء گروه به سمتهايي گمارده شده اند: يکي عهده دار برقراري عدالت در جهاني است که مي آيد، ديگري عهده دار برقراري آرامش.»



با اين همه يک منبع امنيتي مي گويد: «خطرناکترين فرقه دنور است.»



مقامات اسرائيلي از اين بيم دارند که اعضاي دستگير نشده گروه فعاليت زيرزميني اي را سامان دهند. هفته گذشته گروه مسيحيان منتظر از سوي وکيلشان به عنوان آدمهايي دوست داشتني وصف شدند که همچون ديگر پارسايان خارجي صادقانه بازگشت مسيح را انتظار مي برند و البته منتظر هستند که ايالات متحده تا پايان امسال از هم پاشيده شود.