کيفيت اهداء نماز


از جمله تکاليف انام، در غيبت امام (عليه الصلوة و السلام) هديه نمودن ثواب طاعات و عبادات واجبه و مستحبه خود نسبت به آن حضرت وآباء کرامش (صلي الله عليهم اجمعين) است، که اسباب قبولي عبادات و باعث تضعيف و ازدياد طاعات عبد خواهد بود. چنانکه سيد بن طاوس (قدس سره) در «جمال الاسبوع» روايت کرده به استادي که مرفوع است به ائمه (عليهم السلام)، فرموده اند:

کسي که ثواب نماز خود را چه فريضه و چه نافله، قرار دهد براي رسول خدا و اميرالمومنين و اوصياء مکرمين او (صلوات الله عليهم اجمعين)، خداوند مضاعف مي کند ثواب نماز او را اضعاف مضاعف، تا نفس قطع شود،و به او مي گويند پيش از آنکه روحش از بدنش مفارقت کند: اي فلان، دلت خوش باد، و چشمت روشن بدانچه مهيا کرده آن را خداي تعالي براي تو و گوارا باد براي تو آنچه را که رسيدي به او. راوي پرسيد از امام (عليه السلام): چگونه هديه مي نمايد نماز خود را و چه مي گويد؟ فرمودند: نيت مي کند ثواب نماز خود را به جهت حضرت رسول (صلي الله عليه و آله)، و اگر ممکن باشد او را، زياد نمايد بر نمازهاي پنجاه رکعتي چيزي را، اگر چه به دو رکعت باشد در هر روز، و هديه بفرستد ثواب آن دو رکعت را به سوي يکي از ايشان (سلام الله عليهم). پس افتتاح آن دو رکعت نمازي



[ صفحه 226]



که به نيت هديه بجا مي آورد، مثل افتتاح نماز فريضه بجا بياورد يا هفت تکبير بگويد، يا سه تکبير، يا يک تکبير در هر رکعت، و بگويد بعد از تسبيح رکوع و سجود سه مرتبه:

صلي الله علي محمد و آله الطيبين الطاهرين.

در هر رکعت، پس امام مي فرمايد چون تشهد و سلام گفت، بگويد: اللهم انت السلام و منک السلام يا ذالجلال و الاکرام صل علي محمد و آل محمد الطيبين الطاهرين الاخيار و ابلغهم مني افضل التوحيد والسلام، اللهم ان هذه الرکعات هدية مني الي عبدک و نبيک و رسولک محمد بن عبدالله خاتم النبين و سيد المرسلين، اللهم فتقبلها مني و ابلغه اياه عني و اثبني عليها افضل املي و رجائي فيک و في نبيک صلواتک عليه وآله و وصي نبيک و فاطمة الزهراء ابنة نبيک و الحسن و الحسين سبطي نبيک و اوليائک من ولد الحسين، يا ولي المؤمنين يا ولي المؤمنين يا ولي المؤمنين.

مولف گويد: خواندن اين دعا در صورتي است که چهار رکعت يا زيادتر نماز هديه به جهت حضرت رسول (صلي الله عليه و آله) بجا بياوري، يا نماز پنجاه رکعت را ضميمه نمائي. چنانچه دو رکعت باشد بايد بگوئي:

اللهم ان هاتين الرکعتين...

و ضمير «تقبلها» و «عليها» را تثنيه بياورد، چنانکه در بعد از دو رکعت براي ساير معصومين (عليهم السلام) مي خواني. و پس از دو رکعت نماز هديه حضرت اميرالمومنين (عليه السلام) مي خواني دعاي مذکور را تا «التحية و السلام» و مي گوئي:

اللهم ان هاتين الرکعتين هدية مني الي عبدک و وليک و ابن عم نبيک و وصيه اميرالمؤمنين علي بن ابي طالب اللهم فتقبلهما مني و ابلغه اياه عني و اثبني عليهما



[ صفحه 227]



افضل املي و رجائي فيک و في نبيک و وصي نبيک و فاطمة الزهراء ابنة نبيک و الحسن و الحسين سبطي نبيک و اوليائک من ولد الحسين، يا ولي المؤمنين يا ولي المؤمنين يا ولي المؤمنين.

و چون دو رکعت نماز هديه به جهت فاطمه ي زهرا (سلام الله عليها) بجا بياوري، بعد از سلام بگو:

اللهم ان هاتين الرکعتين هدية مني الي الطاهرة المطهرة الطيبة الزکية فاطمة بنت نبيک اللهم فتقبلهما مني و ابلغهما اياها عني و اثبني عليهما افضل املي و رجائي فيک و في نبيک صلوات الله عليه و آله و وصي نبيک و الطيبة الطاهرة فاطمة بنت نبيک و الحسن و الحسين سبطي نبيک، يا ولي المؤمنين يا ولي المؤمنين يا ولي المؤمنين.

و چون دو رکعت نماز هديه به جهت حضرت امام حسن (عليه السلام) بجا بياوري، بعد از سلام بگو:

اللهم ان هاتين الرکعتين هدية مني الي عبدک و ابن عبدک و وليک و ابن وليک و الحسن بن علي المرتضي عليهما السلام، اللهم فتقبلهما مني و ابلغه اياهما و اثبني عليهما افضل املي و رجائي فيک و في نبيک و وليک و ابن وليک يا ولي المؤمنين يا ولي المؤمنين.

و چون دو رکعت نماز هديه به جهت حضرت امام حسين (عليه السلام) بجا بياوري، بعد از سلام بگو:



[ صفحه 228]



اللهم ان هاتين الرکعتين هدية مني الي عبدک و ابن عبدک و وليک و ابن وليک سبط نبيک الطيب الطاهر الزکي الرضي الحسين بن علي المجتبي...

پس مي خواني تا آخر دعا، و «يا ولي المؤمنين» را سه مرتبه بايد گفت. و چون دو رکعت نماز هديه به جهت حضرت علي بن الحسين (عليهماالسلام) بجا بياوري، بعد از سلام بگو:

اللهم ان هاتين الرکعتين هدية مني الي عبدک و ابن عبدک و وليک و ابن وليک سبط نبيک زين العابدين علي بن الحسين عليهماالسلام...

و مي خواني تا آخر دعا، و «يا ولي المؤمنين» را سه مرتبه بايد گفت، و چون دو رکعت نماز هديه به جهت حضرت امام محمد باقر (عليه السلام) بجا بياوري، بعد از سلام بگو:

اللهم ان هاتين الرکعتين هدية مني الي عبدک و ابن عبدک و وليک و ابن وليک سبط نبيک محمد بن علي الباقر علمک...

و مي خواني تا آخر، و «يا ولي المؤمنين» را سه مرتبه بايد گفت. و چون دو رکعت نماز هديه به جهت حضرت امام جعفر صادق (عليه السلام) بجا بياوري، بعد از سلام بگو:

اللهم ان هاتين الرکعتين هدية مني الي عبدک و ابن عبدک و وليک و ابن وليک سبط نبيک جعفر بن محمد الصادق عليهما السلام...

و مي خواني تا آخر، و «يا ولي المؤمنين» را سه مرتبه بايد گفت. و چون



[ صفحه 229]



دو رکعت نماز هديه به جهت موسي بن جعفر (عليهماالسلام) بجا بياوري بعد از سلام بگو:

اللهم ان هاتين الرکعتين هدية مني الي عبدک و ابن عبدک و وليک و ابن وليک سبط نبيک موسي بن جعفر عليهماالسلام وارث علم النبيين...

و گفتن سه مرتبه «يا ولي المؤمنين». و چون دو رکعت نماز هديه بجا بياوري به جهت حضرت علي بن موسي الرضا (عليهماالسلام)، بعد از سلام نماز بگو:

اللهم ان هاتين الرکعتين هدية مني الي عبدک و ابن عبدک و وليک و ابن وليک سبط نبيک علي بن موسي الرضا بن المرضيين عليهم السلام...

و گفتن «يا ولي المؤمنين» را سه مرتبه، و چون دو رکعت نماز هديه بجا بياوري به جهت محمد بن علي و علي بن محمد و حسن بن علي (عليهم السلام)، بعد از سلام نماز همان دعا را به طريق سابق براي هر يک جداگانه، بخوان. و چون دو رکعت نماز هديه به جهت حضرت صاحب الزمان (ارواحنا فداه) بجا بياوري، بعد از سلام بگو دعاي سابق را تا برسي به قولت:

اللهم ان هاتين الرکعتين هدية مني الي عبدک و ابن عبدک و وليک و ابن وليک سبط نبيک في ارضک و حجتک علي خلقک يا ولي المؤمنين...

«يا ولي المؤمنين» سه مرتبه، في «البحار»:

علي بن مغيره خدمت حضرت ابي الحسن (عليه السلام) عرض کرد که:



[ صفحه 230]



پدر من سوال کرد از جد تو از ختم قرآن در هر شب؟ جد تو (عليه السلام) فرموده بودند به او که در هر شب، پدر من عرض کرده بود در ماه مبارک رمضان؟ جد تو فرموده بودند در ماه مبارک رمضان. پس پدر من عرض کرده بود: هر قدر که من استطاعت دارم. پس بود پدر من که در شهر رمضان چهل ختم قرآن مي کرد، من هم بعد از پدر خود قرآن را ختم مي نمودم، گاهي زيادتر، گاهي کمتر، به قدر شغل و فراغت و نشاط و کسالت خودم. پس چون روز عيد فطر مي شد قرار مي دادم به جهت رسول خدا (صلي الله عليه و آله) يک ختم، و به جهت حضرت صديقه ي کبري (سلام الله عليها) يک ختم، پس به جهت ساير ائمه (عليهم السلام) هر يک ختمي از قرآن تا منتهي مي شد به سوي تو، و قرار مي دادم يک ختم هم به جهت تو، و تا به حال اين کار را کرده ام. پس چه چيز است در ازاي اين از براي من؟ حضرت فرمودند: در ازاي اين کار با پيغمبر و ائمه خواهي بود در روز قيامت. عرض کردم: الله اکبر! آيا با آنها خواهم بود؟ حضرت فرمودند - سه مرتبه -: بلي، بلي، بلي.



[ صفحه 231]