بازگشت

گروه: دعا و زيارات
 
 
مرکز پاسخگو:دفتر تبليغات اسلامي
موضوع اصلي:مهدويت
موضوع فرعي:مهدويت
سؤال:براي سلام دادن به امام زمان (ع) به چه دليلي به طرف راست قبله كمي متمايل ميشويم؟


جواب:

در زيارت حضرت ابا عبداللّه الحسين در روز عاشورا از راه دور چنين از امام باقر (ع) نقل شده است: إذا كان ذلك الْيوم برز إلي الصحراء أو صعد سطحاً مرتفعاً في داره و أومأ إليه بالسلام؛ هرگاه روز عاشورا فرارسيد، به سوي صحرا روانه شود يا به پشت بام برود و به سوي حرم امام حسين اشاره كند و سلام دهد .

زيارت از راه دور براي امام حسين به همين گونه روايت شده است. در مورد سائر امامان از امام صادق (ع) نقل شده است: اذا بعدت بأحدكم الشقّة و نَأَت به الدار فَلْيَعْلُ أعلي منزل له فيصلي ركعتين وَليَؤمَّ بالسلام إلي قبورنا فإنّ ذلك يصير إلينا؛ هرگاه فردي از شما از راه دورخواست ما را زيارت كند، پس بر جاي بلندي از منزل برود دو ركعت نماز بخواند و رو به سوي قبر مانند و با اشاره سلام دهيد، ولي چون جاي خاصي براي حضرت مهدي (ع) معلوم نيست، شيعيان براي توجه به آن حضرت روبه قبله ميايستند و سلام ميدهند و شايد به اين جهت باشد كه آن حضرت از كعبه ظهور خواهد كرد يا به زيارت كعبه ميرود.

همان طور كه گفته شد در مورد زيارت امام حسين (ع) در روز عاشورا و سائر امامان ايستادن به سوي بر آنان و سلام دادن وارد شده است و در مورد حضرت مهدي (ع) هم از باب ذوق و سليقه و احترام گذاشتن، چنين عمل ميكنند. ظاهراً وجه و دليل شرعي بر اين كار نيست؛ فقط در مورد امام رضا (ع) نقل شده كه وقتي لقب حضرت مهدي (ع) به عنوان قائم برده شد، آن حضرت از جا بر خاست و به عنوان احترام دست برسرنهاد.